Annonse

En test for den nordnorske banken

Det vil være uhørt om banken i denne situasjonen betaler ut store utbytter, mener Nordlys.

Sparebank1 Nord-Norge har så langt i korona-krisen markert seg ved å kjøpe opp en mindre lokal konkurrent på Helgeland, ikke med å være ledende på rentekutt og betingelser.

Nordea og andre banker har kuttet renten med 0,5 prosentpoeng, mens Sparebank1 Nord-Norge kutter med 0,35.

Banken planlegger også å betale hundrevis av millioner i et rekordhøyt utbytte, noe eksperter advarer mot i en reportasje i Nordlys.

Sparebank1 Nord-Norge hadde i fjor et overskudd på 2,65 milliarder kroner. Hele det nordnorske samfunnet spiser nå av sine marginer, og vi har en klar forventning om at banken gjør det samme, og opptrer ansvarlig. Spesielt i en tid der myndighetene stiller opp med nødvendige krisepakker betalt av fellesskapet.

Vi må kunne forvente at Sparebank1 Nord-Norge er absolutt rimeligst på lån i landsdelen, at de kutter i renter og gebyrer, og at de tilbyr den beste bistanden til næringslivskundene i Nord-Norge.

Spørsmålet er hvordan de utøver sitt samfunnsansvar i en geografi som har gjort virksomheten meget lønnsom, og der direktørene i banken derfor nyter godt av meget fordelaktige egenkapitalbevis. Det er derfor legitimt å vente mer av dem enn av andre, i denne kritiske tiden.

Det er bra at SNN legger til rette for avdragsfrihet og betalingsutsettelser for de som ønsker det. Det er også positivt med bidrag til samfunnskapital til lag og foreninger. Men det vil være uhørt dersom banken med sine store overskudd, ikke leverer de beste vilkårene til kundene i Nord-Norge nå.

Dersom de ikke klarer det, bør kundene i nord tenke seg nøye om.

Sparebank1 Nord-Norge reklamerer med at banken tilhører oss alle her nord, og at de er med oss nordlendinger i gode og onde dager. Nå får vi virkelig se om de består testen og lever opp til sine egne slagord.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse