Annonse
SKAL HA ROS: I disse dager feirer Sametinget 30 år. Ole Henrik Magga startet med to åpne hender og et politisk hode som første sametingspresident. Vekslende styrer skal ha ros for gjennomslag både overfor regjering og storting, skriver Vibeke Larsen. Foto: Norske samers riksforbund

En trassig 30-åring

Ole Henrik Magga startet med to åpne hender. NSR-ledelsen viderefører arven med å knyte dem.

Kjære NSR-ledelse, man får lite i en knyttet neve. Er man villig til å åpne den, strekker andre gjerne ut ei hånd! Lær av Magga.

Sametinget må bli mer opptatt av å ta plass enn å bedrive trass.

I disse dager feirer Sametinget 30 år. Mange seire er oppnådd for våre samiske språk og kultur. I dag kan vi feire individuell rett til samiskopplæring, flere samiske institusjoner har fått vokse frem og blomstrer også i områder uten stor synlig samisk befolkning, innsigelsesmyndighet, hjertespråk-tiltak, samarbeidsavtaler med by og fylker, sannhetskommisjonen med flere.

Ole Henrik Magga startet med to åpne hender og et politisk hode som første sametingspresident. Vekslende styrer skal ha ros for gjennomslag både overfor regjering og storting. Takk skal dere alle ha!

Men vi er ikke ferdige. Spørsmålet er: Hva gjør vi videre? Her lurer jeg på hva NSR bedriver. Der vi tidligere så politisk håndverk og strategisk arbeid mot myndighetene, ser vi i dag demonstrasjoner og aktivisme.

I media inviterer NSR-leder og parlamentarisk leder til lavvucamp med demonstrasjoner for en reindriftsutøver og imot Nussir. En annen sentral NSR-politiker forteller til media at staten kan man ikke stole på, så her må det aksjoneres mot stat og tjenestemenn. Og til alt overmål stiller sametingspresidenten, som skal være en samlende person for samefolket, seg i spissen for det hele.

Sametingsrådet reiser rundt og slamrer knyttnever i bordplater til de som måtte være uenig og definerer investeringer som selskaper med finlandshetter. Skulle det i ettertid komme kritikk, går de i offerrollen og tyr til personangrep og skylder på andre - ikke ulikt partiet som vil nedlegge Sametinget. Resultatet gir seg selv. Broer blir revet fremfor å bli bygget. Mistillit fremfor tillit får gro.

Ingenting galt sagt om sakene, og jeg skal heller ikke prøve å lære NSR-styret å drive politikk. Men minne om at Sametinget er et folkevalgt organ som skal gi det samiske folk fremskritt. Til tider virker det som om at man har glemt både hvem samene er og hva fremskritt er, og i alle fall hvordan man jobber for å skape det. Organisasjoner må gjerne aksjonere. Sametinget bør ikke som et demokratisk verktøy for den samiske stemmen. Hvis jobb er å forene, ikke splitte.

Sametinget er ofte den første til å påpeke hvorfor demokratiet er viktig. Alle som har jobbet med politikk, vet at løsningene kommer gjennom dialog og at den styrker relasjoner og forståelse mellom folk. Dialogen vil sjelden ha et godt utgangspunkt og gi gode resultater om man starter med knyttede never, mistenksomhet og låste standpunkter hos den øverste politiske ledelsen. En sametingspresident kan aldri trå over ei nedbrent bro, uavhengig av hvor sterk trua måtte være.

Kjære NSR-ledelse, man får lite i en knyttet neve. Er man villig til å åpne den, strekker andre gjerne ut ei hånd! Lær av Magga.

For vi har så mye å jobbe for akkurat nå. I disse dager oppstår nye konstellasjoner etter valget. Her må samepolitikk treffe tett på folks liv. Fra nyttår blir Troms og Finnmark slått sammen. Her må samepolitikk treffe overordnet. Legg plakatene hjemme og ta plass både lokalt og regionalt. Momentumet er nå, og jeg har sånn trua når jeg ser på hva som tidligere er fått til når fokuset har vært på håndfast politikk framfor splittende retorikk.

Men for all del: NSR må gjerne føle seg motivert av egne demonstrasjoner og aksjoner, det har de sin fulle rett til. Vi andre derimot, har vår fulle rett til å føle oss demotivert av at Sametinget har utviklet seg fra et politisk verktøy for det samiske samfunnet, til en aksjonistklubb.

Lihkku 30-jagi beivviin, Sámediggi!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse