Annonse
Redaktør Arne Reginiussen har lest avskjedsintervjuet med Lars Vorland i Avisa Nordland, og er ikke imponert.

En trist avslutning i Helse Nord

Vi får inderlig håpe at Lars Vorlands etterfølger fremstår som mer samlende for hele landsdelen.

Det er godt gjort å ha vært toppleder i 16 år uten å ha gjort en eneste feil, men det er utrolig nok det Lars Vorland forteller oss i et oppsiktsvekkende retthaversk intervju med Avisa Nordland når han går av som direktør i Helse Nord.

Han vurderer nå også å si opp abonnementet på Nordlys som har drevet kritisk journalistikk på hans maktutøvelse, og vinklet saker på en måte han ikke likte, går det frem i intervjuet. Det reflekterer hvordan en som har hatt totalansvaret for folk sin helse nordpå, har sett på kritiske røster.

Vi har tidligere sett Vorland irettesette sin styreleder Renate Larsen på direkten. Styret er ingen match for han. Her er det heller ikke rom for å være uenig. Det beste for ham hadde kanskje vært om ingen noen gang sa ham imot? Eller stilte spørsmål ved hans disposisjoner?

Han latterliggjør i intervjuet kritikk mot seg selv og avgjørelser han har tatt i Helse Nord, og han fremstiller viktige innvendinger som «konspirasjonsteorier». Å vise så lite ydmykhet når du trer av som leder for noe som landsdelen eier sammen, med 19.000 ansatte og et årlig budsjett på 20 milliarder kroner, får nok mange til å lure på hva det er slags lederskap han har utøvd i alle disse årene.

Maktarroganse er farlig. Når vi ser det så klart komme til uttrykk som i Helse Nord, så bør systemet endres for å unngå å komme i lignende situasjoner. Det virker åpenbart at Vorland burde gått av for flere år siden, før maktarrogansen ble alt for omfattende. Han har sittet for lenge, stadig mer sikker på at han selv har rett og alle de andre tar feil.

Det er for øvrig ganske utrolig hva Vorland forbigår i stillhet i intervjuet med Avisa Nordland. Det er utelukkende fokus på en påstått konflikt mellom Bodø og Tromsø, der Vorland i intervjuet kan stille seg i Bodøs hjørne og fortelle hva som er galt med de som bor i Tromsø.

Det som er et faktum, er at de siste årene Lars Vorland har styrt i Helse Nord har vært preget av store skandaler og tilfeldige avgjørelser. Avgjørelsene virker å være tatt etter hans eget forgodtbefinnende, uten noen overordnet og helhetlig plan.

Luftambulansesaken er en åpenbar sak hvor Vorland ikke har gjort jobben sin. Og i en tid der Helse Nord har sprengte budsjetter har Vorland orkestrert en ordning der det skal svis av titalls millioner i året på PCI i Bodø, der man fra før av har den høyeste overlevelsen i landet etter hjerteinfarkt.  

Vorland snakker om likeverd i PCI-saken. Men gjelder likeverdet bare for Bodø der han hadde kontorsted i alle disse årene? Hvorfor foreslo ikke Vorland at sykehusene i Finnmark også skal ha PCI? Finnmark hadde trengt det mye mer enn Bodø, om man ser på statistikken.

Han har valgt å dele opp fagmiljøene på Helgeland, hvor han skal bygge to akuttsykehus. Til store protester. I Vest-Finnmark bygger han ikke to sykehus, men ett. Igjen ser vi at det de siste årene ikke har vært noen overordnet plan i Vorlands styre.

Lars Vorland kunne ha brukt avskjedsintervjuet til å bygge broer nordover fra Bodø. Det unnlot han å gjøre. Vi får bare inderlig håpe at hans etterfølger Cecilie Daae velger en annen og mer samlende vei enn det Vorland har gjort de siste årene.

Det er i alle fall bra at Lars Vorland nå er gått ut dørene i Helse Nord. Hadde han gjort det for noen år siden, før arrogansen tok overhånd, hadde muligens helseforetaket vært langt mer samlende enn de framstår som i dag. Som leder er det lurt å åpne for at andre kan ha bedre argumenter enn deg.

Når man allerede før diskusjonen starter har inntatt holdningen om at man har rett og alle de andre tar feil, så har man dokumentert at lagspill ikke er det man prioriterer høyest.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse