Annonse
HJEMME IGJEN: Frode Berg inviterte til pressekonferanse på Gardermoen tirsdag kveld. - Saken er en fest for FSB og russiske myndigheter, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Foto: Tonia Kvernmo, Finnmarken

En fest for russerne

Frode Berg mener han ble lurt og misbrukt, men hvor troverdig er det?

Frode Bergs pressekonferanse sent tirsdag kveld må ha blitt grundig feiret ved den russiske ambassaden på Drammensveien i Oslo.

Det hadde de da også all grunn til. Etter først å ha ydmyket Norge med å pågripe Berg etter det som kan ha vært en katt og mus-lek gjennom flere år, og deretter dømme ham til 14 år for spionasje, kunne russerne siden vise godhet gjennom en storsinnet benåding.

Til slutt nådde saken sitt klimaks på den norske hovedflyplassen etter at de hadde sendt Berg tilbake til Norge. Der gikk den spiondømte forsvarsmannen rett til frontalangrep på den norske etteretningstjenesten, som ble idiotforklart for åpen mikrofon.

Mens den samme Berg roste Russland for å ha behandlet ham godt. Hvem kunne skapt en bedre regi for Putin? Det hele er intet mindre enn en formidabel PR-triumf for Russland.

Berg bygger nå en historie om seg selv som offer, og han åpner selv for at han har vært naiv og godtroende. Hvor troverdig det er at han er blitt lurt, kan naturligvis diskuteres.

Det er ingen overdrivelse å antyde at det har formodningen mot seg at han ikke har visst nøyaktig hva han har holdt på med. Han har tross alt, ifølge Dagbladet, sendt reiseregninger til e-tjenesten for sine fem turer til Russland som kurer.

Frode Berg har jobbet 26 år ved grensen og har like mange års erfaring med FSB. Hele sitt voksne liv har han bodd i en del av Norge der etteretning har en kolossal tilstedeværelse. Det har vært en del av hans arbeidsmiljø. Nå sier han at han ikke ante hva som var i konvoluttene han brakte til Russland, og at han heller ikke spurte om det.

Frode Berg fordeler nå skyld i alle andre retninger enn seg selv. Hva slags motiv har han for det? Kanskje har det sammenheng med erstatningen han skal forhandle med e-tjenesten om?

Det meste tyder på at sannheten om hvorfor operasjonen gikk så fryktelig galt, vil forbli innhyllet i et slør av hemmelighold. Berg sier jo selv at han ikke har tenkt å bidra til noe annet. Kanskje får vi noen små drypp i boken hans om en tid, men sannheten om Frode Berg-affæren får vi trolig aldri. Det sentrale nå er at Berg så langt har lyktes overmåte godt med sin historiefortelling.

Det er nå etablert som et overgrep at e-tjenesten verver sivilister med kjennskap til Russland. Det er et narrativ som ser ut til å ha gått rett hjem hele veien fra kommentatorer til SV-lederen. Spørsmålet de færreste stiller, er hvem den norske e-tjenesten overhodet skal kunne rekruttere, dersom de ikke skal kunne gjøre bruk av mennesker som kan og forstår Russland og grenseområdene?

På sin pressekonferanse tirsdag sa Frode Berg en del ting det er god grunn til å merke seg. For eksempel at han etter sine avhør i Moskva, kan konstatere at Russland har full kontroll på hvem som arbeider for den norske etteretningstjenesten i våre grenseområder i nord, deriblant Kirkenes.

Det er nærliggende å tenke tilbake på hvordan ordfører Rune Rafaelsen ordla seg da han åpnet nabokonferansen i Kirkenes i oktober. «Kirkenes er en russisk by i Norge.», sa ordføreren. Og flere gjorde kanskje et lite hopp i stolen.

Det var ingen «slip of the tongue» fra Rafaelsen. Det speiler selvforståelsen i grensebyen. Men det er en type utsagn som der og da ga grunnlag for refleksjon, og kanskje har det nå fått et dypere og mørkere alvor.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse