Annonse
Hva er det som gjør denne gruppa så attraktiv for damene? Har den noe vi har leita etter, et behov vi har hatt for et lavterskel ytringsmiljø om det å bo nordpå?

Facebook gruppa drar tusenvis av nordnorske damer - hva treffer oss?

Responsen er eventyrlig, gruppen har truffet en nerve, men hva?

Hva får flere tusen nordnorske kvinner til å strømme til en facebookside som handler om det å være kvinne her nord? I løpet av få dager har snart 7000 kvinner sluttet seg til gruppen «Kvinner i nord, for nord, om nord». Responsen er eventyrlig, gruppen har truffet en nerve, men hva?

Facebook-gruppa er på rekordtid blitt et enormt synlighetsprosjekt – så ka skjer?

For dette er ingen feministisk aksjonsgruppe. Den har heller ingen Sak med stor S den skal sloss for, type bompenger osv. Gruppa er ganske enkelt et fellesskap som massevis av kvinner momentant følte seg tiltrukket av, og ønsket å bli en del av. Her møtes nordnorske kvinner med vidt forskjellig bakgrunn: bosted, alder, yrke.

Hva er det som gjør denne gruppa så attraktiv for damene? Har den noe vi har leita etter, et behov vi har hatt for et lavterskel ytringsmiljø om det å bo nordpå? Kvinnene i gruppa byr på seg selv, det handler om erfaring og synspunkter, og om hva som holder oss her nord. For felles for de som har ytret seg er jo at de er glad i Nord-Norge, liker seg her, ønsker å bli her, og vil bli sett og hørt.

Interessant er det også at gruppa ble til etter at initiativtakeren, Audhild Dahlstrøm, hadde besøkt Andøya og blitt inspirert av kvinner i et lokalsamfunn som ble hardt rammet av politiske vedtak. Det medførte et kolossalt ras av arbeidsplasser. Effekten for Andøya var omtrent som den ville vært for Oslo dersom politikerne hadde lagt ned hele det statlige byråkratiet i hovedstaden. Men Andøya-samfunnet er i ferd med å reise seg igjen, med spennende, nye næringsprosjekter, hvor kvinnene har en offensiv rolle. Det handler om vilje, stahet, optimisme og, ikke minst, tilhørighet.

Initiativtaker Audhild Dahlstrøm er ansatt i Sparebanken Nord-Norge, hvor hun leder Kunnskapsbanken som blant annet presenterer et konjunkturbarometer for Nord-Norge et par ganger i året. Gruppa har blitt kritisert fordi det er banken, en kommersiell aktør, som står bak.  

Og la det være klart: banken gjør ikke dette for å være «snill». Dette handler om forretning og merkevarebygging, men framfor alt om informasjon om hva som rører seg i folkedypet. Bankene er, som en del av næringslivet i nord, nødt til å tenke langsiktig. Og akkurat nå er det folketallsutviklingen som bekymrer så vel næringsliv som politikere og byråkrater. Fraflytting og lave fødselstall gjør at alarmen for lengst har gått. I Troms og Finnmark vil mange små steder ligge øde om få år, dersom trenden fortsetter. Men byene vil også bli skadelidende. Mangel på kompetent arbeidskraft og mangel på konsumenter påvirker både samfunn og næringsliv. Inkludert Sparebanken Nord-Norge som skal tjene penger, også på lengre sikt.

Dette aspektet er nok viktigere for banken enn eventuell reklame her og nå.

I årevis har utallige dresskledte menn (og noen få kvinner) stått på scenen på like utallige konferanser i Nord-Norge og snakket om utviklingen i landsdelen. Om temaet har vært nord og ned eller nord og opp, det er mye de samme folkene – og teoriene – som går igjen. Og problemene vedvarer.

Så hva tenker kvinner i Nord-Norge om framtida? Om å føde barn, oppvekstvilkår for ungene, jobb og karrieremuligheter?  Hva holder dem her, hvorfor velger noen å reise og hva skal til for å hente dem hjem igjen?

«Kvinner i nord, for nord, om nord» er blitt et digert utstillingsvindu som forhåpentligvis bidrar til å skape større bevissthet rundt hvilken damer og kompetanser som finnes i landsdelen.  

For aldri har vel næringsliv og forskere hatt enklere tilgang til innsyn i hva kvinner ønsker, gjør og er interessert i, under fanen «tilhørighet til landsdelen». Det er rett og slett fantastisk interessant lesing.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse