Annonse
Når en kilde til kunnskap tillegges meninger i en debatt, bør kilden være det den gir seg ut for, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Forsvarsdepartementet

Jeg er en varm forsvarer av det offentlige ordskiftet, oberstløytnant!

Oberstløytnant Harald Høiback har et innlegg i Nordnorsk debatt den 2. januar der han tillegger meg meninger og holdninger jeg ikke har.

I et intervju med Nordlys blir jeg bedt om svar på Høibacks uttalelser om at kvinner i stridende stillinger svekker stridsevnen. Uttalelsene stammer fra en kronikk han hadde på trykk i Forsvarets Forum.

Nordlys intervju med meg var et intervju som primært dreide seg om makt. Både formell og uformell makt.

At oberstløytnanten fikk en visitt i dette intervjuet skyldes ikke primært hans omtalte kronikk, men det faktum at journalisten presenterer Høiback som forsker og Oberstløytnant.

Høiback har ikke forsket på disse temaene, noe han også bekrefter i den omtalte kronikken. I et intervju om makt blir bruk av titler relevant. Journalisten gir Høiback en større autoritet ved å omtale ham som forsker og oberstløytnant. Dette slo jeg ned på i intervjuet. Oberstløytnant Høiback signerer helt riktig ikke med forsker og oberstløytnant. Men jeg har heller ikke sett at han har gjort forsøk på å korrigere pressens bilde av ham som en med forskerautoritet på emnet. Jeg ønsker selvsagt debatt velkommen og har på ingen måte ment å kneble verken Høibakk eller andre. Det står også selvsagt Høibakk fritt til å ytre seg om temaer han ikke har forsket på. Det var heller ikke tema i intervjuet.

Jeg er opptatt av, og en varm forsvarer av den offentlige debatt. Jeg er helt klar på at alle meninger skal komme frem. Jeg mener uenighet er viktig fremdrift for å skape utvikling. Jeg har også stor respekt for vi tilegner oss kunnskap på mange måter. Mitt korte poeng er at når en kilde til kunnskap tillegges meninger i en debatt, bør kilden være det den gir seg ut for. Dette av hensyn til det frie ordskiftet.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse