Hva den endelige prislappen vil vise, kan man bare gjette på. Vil man passere milliarden? Her er det mest sannsynlig bare en ting som nytter hvis man skal stoppe kostnadsgaloppen, og det er å skalere ned prosjektet. Foto: tromsobadet.no

En varslet økonomisk smell

Historien gjentar seg. Det er ikke bare ett stort byggeprosjekt i kommunal regi i Tromsø som har sprengt budsjettet i nyere tid. Overskridelser, til dels store sådanne, har i perioder nesten vært regelen, ikke unntaket. Nå kom varselet om at en ny, katastrofal budsjettsjekk er på vei til å torpedere de politisk ansvarlige i rådhuset.

Det er det nye signalbygget som har blitt døpt Tromsøbadet som nok en gang spiser budsjettmillioner i et rasende tempo. Opprinnelig var budsjettet for bygging av et stort og feiende  flott badeland estimert til 699 millioner. Så ble det oppdaget at dette var for lite og det ble plusset på ytterligere 100 millioner. I tillegg satte man av en ekstrapott på 64 millioner for å kunne fange opp overskridelser.

I dag er 62 av de 64 millionene brukt opp. Og det er fortsatt et år igjen av byggetiden. Så hva den endelige prislappen vil vise, kan man bare gjette på. Vil man passere milliarden? Ikke umulig. Og kanskje må man – nesten bokstavelig talt – slå barnet ut med badevannet. Her er det mest sannsynlig bare en ting som nytter hvis man skal stoppe kostnadsgaloppen, og det er å skalere ned prosjektet. Alternativet er å sende enda en overskridelsesregning, i den ene eller den andre formen, til skattebetalerne.

De innrømmer at de er urolige, både ordfører Kristin Røymo (Ap) og opposisjonsleder Erlend Svardal Bøe (H). Det har de da også all grunn til. Prosjektet ble først lansert i forrige periode da de borgerlige satt med makten, godt dokumentert med det snart ikoniske bildet fra valgkampen i 2011, med Øyvind Hilmarsen og Jens Johan Hjort i et badekar på den fremtidige badelandtomta. Imidlertid har det falt i Aps lodd, sammen med SV og Rødt, å sitte med det politiske ansvaret for realiseringen, selve gjennomføringen av byggeprosjektet. Et prosjekt som nå viser seg å være ute av kontroll.

At opplysningene om den nye budsjettsprekken på Tromsøbadet kommer omtrent samtidig med det vedtatte kuttet på 200 millioner kroner innenfor helse- og omsorgssektoren, er selvsagt tilfeldig. Men til sammen fremkommer det et bilde av et politisk regime som sløser bort millioner på luksusprosjekter, mens de gamle og syke må tåle kutt i tjenestetilbudet fordi kommunen ikke makter å holde orden i de økonomiske sysakene.

Nordlys har tidligere på lederplass vært positiv til å realisere Tromsøbadet, men vi har også vært kritisk til kommunens evner til å holde stram budsjettkontroll og har gjentatte ganger advart kommunepolitikerne mot mulige overskridelser.

Tromsø kommune har en anstrengt økonomi og store uløste oppgaver. Får kommunen om et års tid i fanget en ny regning på et tresifret antall millioner i budsjettoverskridelser på Tromsøbadet, er nok Røymo-alliansen ferdig i rådhuset når neste valg er unnagjort om halvannet år.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse