Annonse
KANSELLERT: Det kan bli lenge til neste cruiseskip legger til kai i Tromsø. Her er et skip fotografert på Prostneset i Tromsø i fjor vinter. Arkivfoto: Silje Solstad/Nordlys

Fra Klondyke til kollaps

Reiselivet i nord er brutalt rammet av korona-krisen.

Reiselivet i Tromsø fikk for alvor et oppsving for 10 år siden. Da viste et BBC-program, ledet av profilen Joanna Lumley, fram byen i all sin magiske vinterprakt til et stort publikum.

Det var starten på et eventyr. Tromsø ble i løpet av få år hele verdens “nordlys-hovedstad”.

NHO Reiseliv beregner en besøksrelatert omsetning på tre milliarder kroner i 2019.

Sakte men sikkert er det bygd opp lokale og lønnsomme bedrifter, mange av dem familiedrevet. Beregningene viser at den samlede sysselsettingen i næringen - før krisen - var i overkant av 4000 arbeidsplasser.

Det tilsvarer omtrent det antallet turister som daglig ankom til Tromsø fram til 12.mars: Cirka 4000 tilreisende.

Nå er det bråstopp. Der det før yret av liv, ligger bryggene og sentrumsgatene øde. Kafeene, fiskerestaurantene og hotellene er mørklagte og tomme.

Dette er en grusom - og uønsket - sjokk-terapi for Nord-Norges største by. Reiselivet har i løpet av en måned gått fra Klondyke til kollaps. Siden 13 mars har 1.400 personer knyttet til reiselivet i byen blitt permitterte.

Prognosesenteret anslår at dette også vil påvirke boligmarkedet i Tromsø negativt. En forklaring er at mange har investert i leiligheter med tanke på utleie til turister gjennom Airbnb.

Mye tyder altså på at Tromsø er blant byene i landet som blir hardest rammet av den pågående krisen. De som skjønner hva som er i ferd med å skje, har nå fått andre ting å irritere seg over enn smakløse souvenir-butikker og cruiseskip høye som hybelhus. 

Så må vi huske at sammenbruddet i Tromsøs reiseliv også er en nordnorsk krise. Tromsø er nemlig en såkalt “hub” for innkommende trafikk. Derfor er dette er en krise som berører hele landsdelen. Spesielt de områdene som har et stort innslag av internasjonale gjester.

NAV sin ferske statistikk forteller oss at også Senja, Andøya, Lofoten, Nordkapp og Lyngen har en stor økning i tallene på ledige innenfor reiseliv og overnatting.

Alle skjønner at disse utfordringene ikke kan løses raskt. Reiselivet vil trenge lang tid på å reise seg igjen. Næringen vil være helt avhengig at reiseforbudene oppheves, både for trafikk innenlands i Norge og for internasjonale gjester.

Dette kan ta lang tid. Og selv etter at reiseforbudet er opphevet, er det ikke gitt at gjestene vil være klare for å krysse grenser. I tillegg er selve distribusjonsapparatet, turoperatører og reisebyråer, hardt rammet av koronakrisen.

I mens virker en del lokale politikere mer opptatt av å ilegge søringer karantene, enn å synliggjøre konsekvensene av den økonomiske krisen som har truffet en by som Tromsø, sammen med resten av landsdelen.

Det tar tid å forstå at det vi står overfor ikke er massedød, men massearbeidsledighet. Etter en måned med Korona-krise er kun to personer døde i Nord-Norge, begge i Tromsø. Samtidig opplyser NAV at over 20.000 mennesker i Nord-Norge er permitterte og har søkt om dagpenger, hvorav cirka en fjerdedel hentet sin inntekt fra reiseliv, overnatting og restauranter.

For alle disse ville det nok være mer virkningsfullt om politikerne brukte energi og kraft på noe annet enn karantene-regler. For eksempel å argumentere for målrettede nasjonale tiltak og investeringer i nord. Hvilke konsekvenser kan for eksempel den voldsomme inntektssvikten hos Avinor få? Kan vi risikere at den planlagte milliard-utbyggingen av Tromsø Lufthavn er i fare?

Dersom det verste skulle skje, vil det være et dramatisk og negativt signal til Nord-Norge. Der ikke minst reiselivet trenger et budskap som gir håp. Staten må stille seg bak landsdelen på veien over kneika.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse