Annonse
GIR SEG: Sametingspresident Aili Keskitalo varsler at hun ikke tar gjenvalg for sitt parti Norske Samers Riksforbund NSR. Foto: Sametinget

En veiviser takker av

Aili Keskitalo ruver både i norsk og samisk politikk.

Jeg har minst ett varig minne om Aili Keskitalo, samenes første kvinnelige president. Året var 2014.

På næringslivskonferansen Agenda Nord-Norge la banksjefen i Sparebanken Nord-Norge fram en studie som hevdet at landsdelen består av 98 prosent uutnyttet areal. Pengemakten mente det ville gi store muligheter for økonomisk vekst.

Da grep Keskitalo ordet foran hele den nordnorske makteliten i Tromsø. Salen med næringslivstopper, politikere og mediefolk fikk beskjed om at arealene som hevdes å være øde, brukes av reindriften, og at slik har det vært i uminnelige tider.

Da satte Keskitalo seg kraftig i respekt. Det var et klassisk eksempel på hvordan majoritetsblikket kan gjøre det samiske til usynlig luft og til kakepynt. Og det ble et øyeblikk man husker. Man kunne høre knappenålen falle under lysekronene i konferansesalen.

For slik er det. Når Keskitalo taler, så lytter man. Hun snakker klokt og hun er retorisk meget sterk. Hun har også holdt flere minneverdige nyttårstaler på NRK - med sterk symbolkraft.

I Narvik i fjor høst minnet hun de nordnorske samfunnstoppene om den internasjonale filmsuksessen Frozen. Og hvordan den kan danne en ramme for samhandling med det samiske. Etter å ha spurt samene respektfullt til råds. Hennes poeng er at her har norsk næringsliv en lang vei å gå.

Keskitalo etterlater seg en arv det står respekt av. Nest etter Ole Henrik Magga er hun presidenten som har hatt størst innflytelse. For hun har oppnådd store politiske seiere. Sannhets- og forsoningskommisjonen som Stortinget har satt ned er allerede i fullt arbeid. Den skal granske fornorskningen.

Den lovfestede konsultasjonsplikten i samiske saker er en annen bragd. De som tror denne type saker kommer av seg selv, må tenke om igjen. Slike gjennomslag er et resultat av hardt arbeid og dialog med regjering og storting.

Som kvinne har Keskitalo vært en veiviser. Hun har ikke minst åpnet for en breiere samtale om et taust tabu i det samiske samfunn; vold og overgrep mot kvinner. Her har hun vært modig og tatt til orde for åpenhet og erkjennelse.

Under hennes ledelse har det skjedd en fornyelse av Sametinget. Det er nå det yngste parlamentet noensinne, med høy kvinneandel.

Flere av dem er unge og mer aksjonistiske i formen enn sine forgjengere. Og kanskje også med en noe mer konfronterende og mindre pragmatisk tilnærming til politikk.

Den forsonende linjen som Magga trakk opp er blitt vanskeligere å se i det samiske styringspartiet NSR. Keskitalos parti og bevegelse er ofte i kampmodus. Det kan nok mer skyldes samfunnsutviklingen enn Keskitalo selv.

For en samisk strateg som Aili Keskitalo må befolkningsutviklingen i de samiske områdene kjennes som et blylodd. Derfor er det overraskende at det har vært begrenset fokus på privat næringsliv og arbeidsplasser i hennes presidentperioder. Her får hennes etterfølgere en stor utfordring som må løses.

Keskitalo har til sammen vært president i 10 år når hun går av. Hun er en dreven maktpolitiker som har klart å bygge allianser og skiftende flertall over tid. Ettersom årene har gått, har hun trådt frem som en ubestridt leder.

Rotet i Arbeiderpartiet har selvfølgelig hjulpet til. Men det er nettopp da Keskitalo har vokst, og vist tydelig retning.

Hva kommer etter henne? Det vil helt sikkert bli maktkamp i samisk politikk. For nå våkner det nok flere med en president i magen, i flere partier. Men det er akkurat nå vanskelig å se noen som er like samlende som Keskitalo har vært.

Valget i 2021 kunne blitt en parademarsj for henne. Men nå har dronningen varslet at hun går av, og tronfølgen er høyst usikker.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse