Annonse
Selvfølgelig er det ubehagelig for alle oss som er aktive i politikken at saker om vårt eget parti rulles opp. Det gjelder både Høyre og Arbeiderpartiet. Ingen vil ha skittentøyet sitt til vask i Dagsrevyen. Men like mye som det er ubehagelig, er det tvingende nødvendig, skriver Marta Hofsøy. Foto: Arbeiderpartiet

En velkommen revolusjon

Ingen vil ha skittentøyet sitt til vask i Dagsrevyen. Men like mye som det er ubehagelig, er det tvingende nødvendig.

Det kunne gått veldig galt. Blitt en ryktestorm i media, et blaff av en krise for enkeltpersoner. Men det ble ikke det. Metoo-kampanjen er i ferd med å bli nøyaktig den revolusjonen norsk politikk trenger.

For sosialdemokrater var desember en hard måned. Det opplevdes som at partiet vårt gikk foran, men på helt feil sak. Og helt alene. Men det skulle ikke ta lang tid før de norske eksemplene på #metoo på rullet fram i hele norsk politikk og stort sett alle parti. Et samfunnsproblem av maktmisbruk var avdekket.

I AUF snakker vi ofte om at vi ikke må glemme at hjertesakene vi kjemper for politisk også må kjempes internt i organisasjonen. Selv om vi kjemper for likestilling og inkludering, så må vi ikke ta for gitt at disse verdiene er ivaretatt i organisasjonen. Arbeiderpartiet/AUF er ingen boble i samfunnet der alle automatisk er likestilt og inkludert. Derfor skjer det også at medlemmer i vårt parti opplever hersketeknikker eller blir ekskludert, og som vi har fått dokumentert i det siste: at medlemmer blir utsatt for grenseoverskridende adferd.

La det være klinkende klart: det er uakseptabelt. Det er blant annet derfor AUF har alkoholforbud i våre vedtekter, jentesamlinger og guttesamlinger i forkant av store møter,  derfor det er uakseptabelt å ”ligge nedover”. Våre tillitsvalgte skal være gode rollemodeller, og vi diskuterer jevnlig hvordan man kan ivareta rollen sin på best mulig måte.  Støre sier det godt: våre ledere skal være forbilder for våre medlemmer, fanebærere for våre verdier.

Selvfølgelig er det ubehagelig for alle oss som er aktive i politikken at saker om vårt eget parti rulles opp. Det gjelder både Høyre og Arbeiderpartiet. Ingen vil ha skittentøyet sitt til vask i Dagsrevyen. Men like mye som det er ubehagelig, er det tvingende nødvendig.

For revolusjonen som #metoo representerer kommer til å forandre mye. Jenter, gutter og kvinner i politikken som tidligere har ristet av seg, oversett eller prøvd å glemme ubehagelige hendelser, kan nå stå opp, si ifra og forvente å bli mottatt med forståelse og å bli trodd. Maktmisbruk og uakseptabel oppførsel kommer til å være nettopp det – uakseptabelt.

På et strukturelt nivå innebærer revolusjonen allerede at flere organisasjoner vurderer og revurderer sine egne retningslinjer. Ser på hvordan rutinene og arbeidet kan bli bedre, for det er mange som har sviktet før. Ledere får opplæring og organisasjonene lærer seg rutiner for å være i forkant heller enn etterpåklok.  Slik kan de modige varslerne etter #metoo ha bidratt til å unngå at det samme skjer igjen i fremtiden.

Kommer denne revolusjonen nå fordi vår generasjon er den første som tør å si i fra? Fordi sosiale medier og media hjelper til å forstå at man ikke er alene? Kommer den fordi historiene nå har blitt så mange og så uakseptable at begeret renner over?

Jeg tror det er en kombinasjon av disse og sannsynligvis  andre faktorer. Det er ubehagelig. Men også helt nødvendig og hjertelig velkomment. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse