Annonse

En verdig død

«Jeg har opplevd at de nærmeste ikke har tid til å sette av en time til samtale før bisettelsen. Barna skal på trening.»

«Jeg har opplevd at de nærmeste ikke har tid til å sette av en time til samtale før bisettelsen. Barna skal på trening.»
Døden er noe vi sjelden snakker om. Jeg leste nylig i en dødsannonse at NN fikk en verdig død. Jeg stoppet opp da jeg leste det. Slikt fremkommer så alt for sjelden i dødsannonser.. Det står som regel «sovnet stille inn,» «forlot oss» eller «gikk inn i hvilen.»
 
Som prest har jeg møtt hundrevis av pårørende. Mange kan fortelle at de nærmest ble «spedalske» etter at en av deres kjære gikk bort. Venner og kjente holder seg borte, da de ikke helt vet hvordan de skal oppføre seg. Jeg oppfordrer nesten alltid de pårørende til å ha en åpen begravelse slik at de som har anledning, kan delta. Alt for ofte finner seremonien sted i stillhet selv om det var den avdødes ønske. Men da tenkte ikke vedkommende så mye på de som satt igjen. Mange av dem trenger medfølelse, hjelp og støtte i tiden etter en av deres nærmeste er død.
 
Jeg får ofte spørsmål om barn skal delta i bisettelsen. Det bør de. Døden er en like naturlig del av livet som fødselen. Og vi voksne bør svare barna når de spør om hvor mormor er nå.
På mange sykehus og sykehjem opplever mange eldre dessverre en ensom og uverdig avskjed med livet. Og ofte mangler retningslinjer for en verdig død! De ansatte, det være på sykehus eller sykehjem bør hjelpe til, så det så langt det er mulig blir en verdig død. Da må de ha kjennskap til den omsorg som er nødvendig for en døende, både når det gjelder smertelindring, psykologisk, åndelig og sosial støtte!
 
Tabuet om døden må fjernes. Og det er særlig viktig med større åpenhet om livets sluttfase. Vi er opptatt av livet. Politikerne snakker om livskvalitet. Og folkehelseansatte følger opp og forklarer hvordan vi skal leve for å oppnå et høy alder. «Carpe diem»- «grip dagen,» sier vi. I en tid hvor helse er i ferd med å bli frelse gjør vi alt vi kan- og mer til?- for å fortrenge det som er tungt og vanskelig, motgang, sykdom, sorg og død. «Memento mori»- «husk du skal dø» passer liksom ikke inn i vår måte å tenke på!
Vi må bli flinkere til å snakke om «dødskvalitet.» Mange pårørende sitter ofte igjen med dårlig samvittighet- kanskje med god grunn?- for at far eller mor ikke fikk en verdig død. Det var jo så mye annet som fylte dagen, arbeid, hus og hjem og barna.
 
Jeg har opplevd at de nærmeste ikke har tid til å sette av en time til samtale før bisettelsen. Barna skal på trening! Det sier mye om hvordan vi foretar våre prioriteringer.
Heldigvis har det blitt litt mer åpenhet om døden. Dødskvalitet er viktig. Døden er det eneste som er helt sikkert! Og vi blir fattigere som mennesker om vi lever uten å gjøre oss noen tanker om døden, en verdig død!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse