BADING I BUKTA: Nå kan vi satse på solbad og sjøbad, for 9 grader i havet er jo egentlig ganske lunka vatn, nå som vi ser så lyst på livet. Foto: Yngve Olsen

ENDELIG!

Vi har ventet lenge på denne H'en på værkartet over det nordvestlige Russland.

Endelig. Nå skal vi få nyte det deiligste i hele verden for solhungrige nordboere: Høytrykk over Kola!

Nå kan vi vrenge av oss «Nord-Norge bikinien» - ullundertøyet - og kle på oss varianten fra sydlige breddegrader. For nå blir det varmt, sier meteorologene.

Nå kan vi satse på solbad og sjøbad, for 9 grader i havet er jo egentlig ganske lunka vatn, nå som vi ser så lyst på livet.

Vi har lagt bak oss en juni måned hvor været var bare sorgen, med nedbørsrekorder og statistikktopp på manglende soltimer. Og vi har gremmet oss og vært misunnelige når mediene har flommet over med rapporter om rekordvarmen i Sør-Norge. Nå er misunnelsen borte.

For høytrykk og varme er flott, men ikke på månedsvis. Manglende nedbør i sør har ført til en svært kritisk situasjon for bøndene. Brunsvidde jorder og lite – om noe i det hele tatt – avling. Nå må storfe slaktes grunnet fôrmangel. 

Det spøker også for kornhøsten, ikke bare i år, men også til neste år. Det er nemlig lite såkorn på lager, og dem vi kan importere fra, Sverige og Danmark, er like rammet av tørke. I tillegg har brannmannskapene hektiske dager, for skogbrannene florerer. Forholdene er prekære. Og alt man kan gjøre, er å håpe på regn. Varme og manglende nedbør over tid har sin pris.

Men nå er det vår tur til å få solskinn og gradestokker som kryper opp på tjuetallet. Vi har ventet lenge på denne H'en på værkartet over det nordvestlige Russland. Vi har ventet lenge på det høyt skattede godværet. Høytrykk over Kola - det burde vi nordlendinger har priset enda mer i dikt og viser. Det burde vært beæret med hymner, kor og flerstemt sang.

For det er dette vi speider etter, på Yr og Storm og TV-skjermen, når tåka og fem fattige grader ligger tjukk og våt rundt oss. Det er dette vi finkjemmer langtidsvarselet for, når sydvest og votter er hverdagsklær i juli. Og heldigvis, som regel viser H'en seg over Kolahalvøya en gang i løpet av sommeren, med den etterlengtede russervarmen. Glemt er juni med storm og styrtregn. Nå skal det nytes!

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse