Annonse
BYRÅD FOR FINANS: Jonas Stein (V), har slått full alarm om sviktende skatteinngang som blir en økonomisk kjempesmell for kommunen. Foto: Ole Åsheim

Endelig gikk alarmen

Jonas Stein fortjener ros for å realitetsorientere Tromsø kommune og offentligheten om hvor landet ligger.

Vi kan vanskelig ønske at menn og kvinner med politisk makt skal sove seg gjennom hele valgperioder. Så da får vi berømme dem som våkner, selv om det i dette tilfellet skjer i seneste laget.

At politikere plutselig våkner av sin egen tornerosesøvn, må vel sies å være et fremskritt. Vi kan vanskelig ønske at menn og kvinner med politisk makt skal sove seg gjennom hele valgperioder. Så da får vi berømme dem som våkner, selv om det i dette tilfellet skjer i seneste laget.

Dagens lille hyllest går derfor til Tromsøs byråd for finans, Venstre-politiker Jonas Stein. Han har gått ut og ropt et alvorlig varsku her, om at kommuneøkonomien i Tromsø står foran en kjempesmell.

Det er bra og riktig at Stein tar tegnene på alvor og sier høyt og tydelig fra om hva som skjer. Han peker på både det raske fallet i de nasjonale petroleumsinvesteringene og fallet i oljeprisen, samt den lave lønnsveksten, som alt får en sterkt dempende effekt på norsk økonomi.

Derfor har byråden fått sin avdeling til å utarbeide en prognose for skatteinngangen i 2015, basert på skattetallene for januar og februar. Utmerket. Så nå står skriften på veggen. Med store bokstaver.

Jonas Stein fortjener ros for å realitetsorientere Tromsø kommune og offentligheten om hvor landet ligger.Vi er altså fornøyd med at finansbyråden sørger for byrådets kollektive oppvåkning til den virkelige verden.

Samtidig er det grunn til å påpeke at situasjonsbeskrivelsen av de økonomiske utsiktene, med sviktende skatteinntekter som konsekvens, var den samme i desember 2014. Olje prisen var på det tidspunktet i fritt fall og prognosene for fallende investeringer i petroleumssektoren, med påfølgende stigning i arbeidsledigheten, hadde lenge vært velkjent.

Likevel var dette i liten grad lagt til grunn da kommunestyret sist desember vedtok byrådets forslag til budsjett og økonomiplan. Først nå blir realitetene presentert, høyt og tydelig.

Jonas Stein sier i intervju med Nordlys at regjeringen må komme med avbøtende tiltak i revidert nasjonalbudsjett, og kompensere for inntektstapet. På det punktet har han vår fulle støtte.

Imidlertid har vi liten tro på at Erna og Siv vil høre på Stein og Tromsø kommune. Kommune-Norge har neppe annet å se frem til fra regjeringens side enn krav om kommunereform, omstilling og nye kutt i driften.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse