Annonse
Styreleder Frid Einarsdotter Fossbak i HATS.

Endring i nasjonal kulturpolitikk

På politisk plan drøftes det store strukturelle forandringer på kulturfeltet i Norge. Tidligere kulturminister Trine Skei Grande sitt forslag er å flytte den statlige finansieringen av en rekke institusjoner og organisasjoner til fylkeskommunene. Målet med denne endringen er at fylkespolitikerne skal få større eierskap til, og innflytelse i kulturpolitikken.

Siden 2017 har HATS flagget at denne endringen er uproblematisk. Dette fordi både styret og administrasjon opplever stor legitimitet for virksomheten hos de regionale tilskuddspartene. Driften er forankret i et bredt samarbeid med medlemmer i hele landsdelen, og driftstilskuddet er lavt.

For de store institusjonene er denne endringen utfordrende. Innvendingene er at det er vanskelig å konkurrere med de store lovpålagte oppgavene, som samferdsel og videregående opplæring, i et trangt fylkeskommunalt budsjett.

Modell fra nord i nasjonal kulturpolitikk?

Når kulturminister Abid Raja skal trekke konklusjonene i Kulturdepartementet før forslaget kommer til Stortinget kan kanskje Den Nordnorske Kulturavtalen være modell for utvikling av kulturpolitikken i Norge. En politisk avtale på tvers av fylkesgrenser, tre forvaltningsnivå og sjangergrenser er unik i norsk sammenheng og har vist seg å være svært konstruktiv.

En avtale med felles mål har gitt gode resultater i landsdelen. Det er derfor vi nå vil uttrykke en forventning til at fylkeskommunene danner fronten for at landsdelssamarbeidet skal fortsette i en ny periode av Den Nordnorske Kulturavtalen.

Frid Einarsdotter Fossbakk 
styreleder
    

Ida Elise Jørgensen
nestleder 

Mathias Rabben Sørslett
styremedlem

Benedicte Lyng
styremedlem  

Geir Arne Ekman  
styremedlem

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse