Annonse

Den enes død, den andres brød – Nordlys?

Vi er sjokkerte over at slikt kan komme på trykk.

Den er drøy, Oddvars kommentar om islamisering trykket i papiravisen på dag tre etter tragedien. Uavhengig om den ble skrevet før helgen: Den kom i gårsdagens papirutgave- og e-avis, på samme tidspunkt som et helt lokalsamfunn- og hele det muslimske samfunnet er i bunnløs sorg og sjokk over tapet av en tre – kanskje fire verdifulle liv.

Usanne påstander kan ikke få stå uimotsagt. Kvinner håndhilser ikke fordi kjønnsmodne kvinner regnes som skitne? Er det mulig at slikt kan presenteres som sannhet i en lokalavis, av en journalist? Det eneste som ikke er tillatt, islamsk sett, mellom mann og kone når hun har perioden sin, er penetrering. Det er det autentiske kilder på. Vi har lest at det er enkelte andre retninger innenfor andre religioner, hvor kvinnen sekluderes fysisk og ikke kan berøres under perioden sin. Vi uttaler oss derimot ikke om trosretninger vi ikke har dyp kjennskap til.

Etter autentiske kilder skal verken mann eller kvinne ha fysisk kontakt med motsatt kjønn utenfor nær familie. Man hilser på andre høflige måter, uten håndtrykk. Av de som ønsker å følge dette, er det et fåtall som praktiserer det, fordi det er vanskelig å få til når man ikke opplever rom for å få forklart godt nok hvorfor. Man vil ikke at det skal oppstå misforståelser. Det handler ikke om at noen er skitne - men om en formening og visdom om at kroppskontakt er noe privat, og at det derfor dras andre grenser enn de man er vant med her. Man legger heller hånden mot hjertet, har øyekontakt og anerkjenner den andre. At selve berøringen uteblir, får Oddvar og andre selvsagt mene sitt om, men ikke spre usannheter om hvorfor. Oddvar kan ikke tvinge kvinner til å ta på han, fordi han frykter for kulturen sin.

Retningslinjene i vår tro har unntak, etter autentiske kilder. Skulle det eksempelvis være en bilulykke og en mann sitter fastklemt, er vi pliktig å gjøre alt vi kan for å hjelpe vedkommende. Vi ville ikke nølt et sekund. Er vi i ferd med å sulte, kan vi spise gris for å overleve. Så selvsagt, men tydeligvis nødvendig å understreke. Det er flere ting vi også stusser over med tanke på SFO-overnatting, men hvem vil drøfte det med Oddvar når han dehumaniserer muslimer på den måten, og fremstiller vår tro til det ugjenkjennelige?

Oddvar påstår at VI ER kvinneundertrykt, og vil vel anse sine verbale angrep som en form for redningsaksjon. Ser ikke Oddvar at det er hans offergjøring som erfares sterkt krenkende, diskriminerende og undertrykkende? Det han gjør er å legitimere en umyndiggjøring av muslimske kvinner. Det kan skape avmakt hos muslimske kvinner, og true deres følelse av tilhørighet der de bor. Det bidrar til et styrket hat mot muslimer, som muslimske kvinner blir mottakere av, og som fører til usikkerhet i offentlig rom. Det er ikke våre ektemenn de angriper.

I løpet av de to siste ukene har to av våre venninner blitt trakassert i matbutikker av voksne norsketniske menn. Hun ene var sikker på at hun skulle bli slått ned mens han brølte henne og barna opp fjeset. Han andre kjørte handlevogna si hardt inn i barnet hennes bakfra, så barnet begynte å gråte. Han stod i veien, sa mannen. Hun burde lære seg å passe bedre på ungene sine. Hun sa: Han er fire år, og du er? Han sa at han ikke ville finne seg i dritt fra henne, og kjørte vekk. De begge bærer hijab. Hun ene er sykepleier, hun andre er lege. Rolige, profesjonelle og intelligente. Stolte muslimer, som engasjerer seg i samfunnet så vel som i sine egne trossamfunn. Og Oddvar spyr ut påstander om hva disse kvinnene, og hva vi er, i tillegg til å komme med «forklaringer» på våre praksiser.

Vi er sjokkerte over at slikt kan komme på trykk. Nå. Fremmedgjørende og ugjenkjennelige virkelighetsbeskrivelser går altså gjennom redaktørens vurdering, og trykkes på dag tre etter at nesten en hel muslimsk familie drukner. Vi forstår at det ikke var intensjonen, men er dette altså kvaliteten på journalistikk og etiske hensyn har blitt redusert til?

Skal vi ikke kunne forvente noe bedre?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse