Annonse
VANSKELIG: Valget Erna Solberg sto overfor ble til slutt en moralsk og politisk umulighet. Ingen norsk statsminister kan sitte og se på at et lite barn dør, når hun har mulighet til å forhindre det. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Det eneste mulige valget

Ingen norsk statsminister kan sitte og se på at et lite barn dør, når hun har mulighet til å forhindre det.

Solbergs valg om å hente barnet hjem, ble derfor det eneste mulige, og riktige.

Hjemhentingen av den norske IS-kvinnen og hennes to barn har skapt store problemer for statsminister Erna Solberg og regjeringssamarbeidet. Grasrota i Frp rasler kraftig med sablene, og mange har tatt til orde for at partiet må trekke seg ut av regjeringen.

Saken er svært viktig for det nest største regjeringspartiet, og partileder Siv Jensen bruker også sterke ord i sakens anledning. Men Jensen har visst om arbeidet med å få hjem den syke 5-åringen og hans søster og mor, siden det startet i fjor høst. Frp-ledelsen har nok undervurdert sprengkraften som ligger i saken. Nå gir Jensen statsministeren beskjed om en rekke krav som Frp vil ha innfridd, for å fortsette regjeringssamarbeidet.

Statsminister Erna Solberg har tidligere holdt fast ved at det var uaktuelt å hente kvinnen, som frivillig sluttet seg til IS, hjem. Barna ja, men ikke moren. Men da situasjonen for den syke gutten forverret seg, kunne ikke IS-morens ekstremt egoistiske holdning stå i veien for å redde livet til 5-åringen.

Valget Erna Solberg sto overfor ble til slutt en moralsk og politisk umulighet. Ingen norsk statsminister kan sitte og se på at et lite barn dør, når hun har mulighet til å forhindre det. 5-åringen er norsk statsborger og han er et uskyldig offer for sine foreldres handlinger. Solbergs valg om å hente barnet hjem, ble derfor det eneste mulige, og riktige.

Hjemme i Norge vil han få den medisinske behandlingen han trenger. Sammen med sin søster vil han også få den tryggheten barn fortjener.

IS-moren har vist at hun ikke har omsorgsevne for sine barn. Det er brutalt når en omsorgsperson bruker et alvorlig sykt barn som gissel for egen framtid. I Norge vil hun bli straffeforfulgt og dømt for sin tilslutning til, og deltakelse i, terrororganisasjonen IS.

Spørsmålet flere stiller seg nå, er om saken vil skape presedens. Dersom det kommer flere norske IS-mødre som skulle krever at norske myndigheter hjelper dem hjem til Norge og stiller som betingelse at de selv får være med på reisen. Hva vil regjeringen da gjøre?

Dette vil trolig være et tema i kravene som Frp nå legger fram for å fortsette regjeringssamarbeidet. For statsministeren og Høyre blir det derfor viktig å se etter andre løsninger på et problem som er nytt for oss og som vi bare har sett begynnelsen på. Barnevern og omsorgsovertakelse over landegrensene må være en mulighet når situasjonen er så ekstrem som i dette tilfellet.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse