Annonse
Original Film sto blant annet bak tv-serien Hjerterått som nådde de frem til et stort tv-publikum. Bildet viser opptak til serien i Kautokeino. Foto: Roger Manndal, NRK

Engasjerte bråkmakere og filmskapere

Men de fire kranglefantene som startet Original Film har hatt hjerte utenpå drakta. De har trodd på noe større enn seg selv.

Engasjement og sterke meninger er slitsomt, men av og til nødvendig for utvikling og fremdrift, også i filmbransjen. Det er verdt å markere produksjonsselskapet Original Film som nå feirer 20 års jubileum. Et lite filmselskap i Norge, ikke så stort i Nord-Norge heller, men som likevel har hatt en avgjørende betydning for filmbransjen i landsdelen, og dermed i hele landet.

Selskapet ble startet av fem engasjerte og relativt uerfarne menn som siden har satt spor etter seg. En har dessverre gått bort. De fire andre har gjort seg bemerket gjennom prosjekter de har laget og vært engasjert i, men i særlig grad gjennom det engasjement de har vist for filmmiljøet de har vært en del av. Slett ikke enige, tvert imot. Det har blåst rundt dem. Men de har hatt stor tro på at det de gjør har betydning for flere enn dem selv, enten det dreier seg om regional filmpolitikk eller gjennom de historiene som fortelles. Tor Vadseth er i dag brennende engasjert direktør for Nordnorsk filmsenter, Svein Andersen har i mange år vært en ildsjel med utrettelig ståpå-vilje for FilmCamp i Målselv, Trond Brede-Andersen er en dedikert og følsom regissør som gjør egne prosjekter, og Knut Skoglund jobber med co-produksjon av store internasjonale prosjekter i tillegg til utvikling av egne. De har gått egne veier, men fortsatt med forankring i det de startet.

Mona Steffensen som i dag er produsent og daglig leder, er engasjert som leder av Produsentforeningen i Nord-Norge og har sittet i en rekke styrer og utvalg regionalt og nasjonalt. Gjennom tv-serien Hjerterått nådde de frem til et stort tv-publikum og spillefilmen Oskars Amerika fra 2017 var en kunstnerisk suksess med premiere under filmfestivalen i Berlin, og den første originalskrevne norske barnefilmen på lang tid. Original Film levde opp til navnet.

Engasjement har vært avgjørende for den utviklingen og satsningen det har vært på nordnorsk film. Det nordnorske filmmiljøet har alltid bestått av engasjerte enkeltpersoner siden opprettelse av filmsenteret i Honningsvåg. Knut Erik Jensen og Nils Gaup var pioneerer som regissører, og mange andre har også hatt avgjørende innflytelse. Men de fire kranglefantene som startet Original Film har hatt hjerte utenpå drakta. De har trodd på noe større enn seg selv. Og mang en politiker i landsdelen har hørt hva de har hatt på hjertet. Frivillig eller ikke. Det er nesten relevant å spørre seg om hvor filmmiljøet ville vært uten Original Film og de personene som har vært knyttet til selskapet.

Det har vært et generasjonsskifte og vi ser nå en mye mer profesjonalisert bransje. Politikerne og næringslivet i regionen har blitt smittet av bransjens engasjement og resultater. Film betyr noe her i landsdelen. Det ser vi under filmfestivalen i Tromsø.

Vi har en spennende fremtid og et uforløst potensiale i Nordkalotten som filmregion. Det er et potensial i mer samarbeid mellom miljøene og selskapene i nord. Bak hver en dør, på hvert et nes eller i hver en vik, i hver en dal eller fjelltopp ligger den en historie som kan bli fortalt og engasjere. Nord-Norge er kjent for sin fortellertradisjon, og skal den videreutvikles er det nødvendig med produksjonsselskaper og enkeltpersoner i regionen som bryr seg. Det engasjementet forventer vi fortsatt fra Original Film og alle de som har vært involvert. Det er avgjørende viktig at det er et brennende engasjement for film og historier som fortelles. Det gjelder bransjen, publikum og politikere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse