Det er mitt håp at vi etter det siste vedtaket i Nordland fylkesting kan se på Nord-Norgebanen som et fellesprosjekt, noe vi alle forventer at både politikere, nærings- og samfunnsliv forøvrig slutter helhjertet og kraftfullt opp rundt. Tiden for å krangle må snart være forbi, skriver leder i Nordland SV, Christian Torset. Foto: NSB

Enighet om Nord-Norgebanen

Nord-Norgebanen er ikke bare en mulighet, den er en nødvendighet, derfor må oppkonstruerte krangler mellom Nordland og Troms legges til side, skriver leder i Nordland SV, Christian Torset

I jernbanespørsmålet har uenigheten vært sovende, kanskje mest fordi sjansen for å få jernbane i nord har vært like stor som sjansen for at Bodø Glimt og TIL stiller med felles lag i Eliteserien.

Nord-Norgebanen er ikke bare en mulighet, den er en nødvendighet. Den konklusjonen har SV forlengst programfestet. Vi er mange i partiet som har kjempet for dette over tid, og som ble positivt overrasket da regjeringen ba om en utredning for å få oppdatert kunnskap som nødvendig grunnlag for en eventuell beslutning. Vi har nå et berettiget håp om at når utredningen viser at banen er samfunnsøkonomisk lønnsom, vil Stortinget endelig prioritere en banestrekning som burde vært bygd for femti år siden.

I nord har vi en historie med samarbeid, men dessverre også med stridigheter på mange områder. I jernbanespørsmålet har uenigheten vært sovende, kanskje mest fordi sjansen for å få jernbane i nord har vært like stor som sjansen for at Bodø Glimt og TIL stiller med felles lag i Eliteserien. Det siste året har imidlertid egeninteressen meldt seg for fullt, ikke minst fra enkelt Tromsø-stemmer som helt åpenbart ønsker å få byggingen av strekningen Narvik-Tromsø opp og frem, men som har liten interesse av en forlengelse av Nordlandsbanen fra Fauske og nordover.

Jeg tror det er dette som gjør at enkelte stadig hevder at Nordland ikke egentlig vil ha noen Nord-Norgebane, og overfortolker det minste tegn til å støtte denne hypotesen. For min egen del har jeg flere ganger gått i rette med denne påstanden, og vist til klare vedtak i Nordland Fylkesting. Dette har ikke vært nok, og har av enkelte i Tromsø blitt avfeid som skuebrød. Derfor tok jeg denne uken med meg en uttalelse til fylkestinget i Nordland, som prompte ble vedtatt av samtlige partier, med unntak av Frp, som stemte mot.

I uttalelsen står det «Nordland fylkesting stiller seg bak en videreføring av jernbanen fra Fauske, via Narvik og nordover til Tromsø, med sidespor til Harstad/Vesterålen.» Forhåpentligvis kan nok et vedtak, formulert på utvetydig norsk, stagge konfliktsøkende jernbaneelskere fra Troms. Det er mitt håp at vi etter dette kan se på Nord-Norgebanen som et fellesprosjekt, noe vi alle forventer at både politikere, nærings- og samfunnsliv forøvrig slutter helhjertet og kraftfullt opp rundt. Tiden for å krangle må snart være forbi. Hvis Nord-Norge noen gang skal komme ut av startgropa i jernbanespørsmålet, må vi stå sammen, skulder til skulder.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse