Annonse
Foto: Torgrim Rath Olsen

Det enkleste er pistol

TIL rykker ned, men også andre fotballag i byen møter problem. Er dommedag nær?

Nå har vi fått problem
Og slettes ikke sol
Fra Alfheim gikk vi stille
Men innerst var vi ville
For vår trener han er finne
som er verre enn spanjol
Derfor er det lett å løse
Problemet med pistol

Pistol, pistol
Det er enklest med pistol

Så rykket TIL ned, og det er sorg i andedammen. Innledningen er inspirert av Tramteateret og Terje Nordby som i 1981 skreiv teatersatiren «Det enkleste er pistol».

Kommentarene etter at TIL bare klarte uavgjort mot Stabæk, et lag med sterkt forsvar og en eminent keeper, har vært til dels nedslående. Det gamle storspilleren Nils Solstad som lenge vil bli husket for sin utrolige 1-0 scoring i finalen mot LSK i 1986, var dyktig repeterende i sin kommentar. Så hører vi at selveste Ole Martin Årst, helten fra så mange kamper, kaller Simo Valakari «posør» i beste TV-sending.

Sjølsagt har det blitt mange irriterende tilbake- og tversoverpasninger på Alfheim. De av oss som likte Drillos «ræva-fotball», vil ha scoringer og ikke finspill. Men da må TIL ha løpssterke karer som Leonardsen og «fyrtårn» som Jostein Flo på topp. Siden Runar Espejord har vært skadet og tydelig redusert de kampene han har spilt, har laget nærmest vært uten spiss-styrke.

Til og med den politiske redaktøren i Nordlys, Skjalg Fjellheim, er gått i angrep. Laget på Alfheim har en trener «uten evne til kritisk refleksjon». Har han snakket med Valakari?

Spark treneren! roper kommentatorer. Det betyr at «Det enkleste er pistol». Fjern sportslig leder! Problemene på Alfheim gjelder også den 12. på laget, det «store vi». Men mange synger:

Du kan lære å forhandle
Med regler, bord og stol
Men det enkleste er å løse
problemet med pistol

Norsk fotball er middelmådig, bare se på landslagets resultat for ikke å snakke om lagene som har fått spille ute i Europa. Alle har gjort det elendig enda de har hatt en økonomi som er mye sterkere enn TILs. 

Brann skulle også gjøre det stort i år. Mens TIL spilte bra i de to siste kampene, og ble stoppet ikke minst av to eminente målmenn, endte de to siste kampene for Brann med 1-11. I storavisene gjaller ropet om å sparke Lars Arne Nilsen som de to forrige sesongene bidro til både sølv og bronse.  I Lillestrøm har svenske Lennartson fått fyken til fordel for «Tøffe Tom» Nordli. Igjen: Det enkleste er pistol.

Valakari er også kritisert for å ha hentet inn en russer og finske spillere. Noen henger seg opp i at sønnen Olli – en meget god spiller – har fått mye spilletid. TIL har tidligere også hatt gode finske spillere. Det at laget nå vender seg mot øst, er spennende. For øvrig må lokale talenter lære av Magnus Andersen, fotball er en løpeidrett.

2019 har vært en nedtur for Tromsø-fotballen. TUIL endte på suveren bunnplass i Obosligaen. Og – da Fløya skulle sikre seg opprykk til toppserien gjennom kvalifisering, endte det med samlet tap 1-7 mot Oslo-laget Lyn. Alt dette betyr at det er lang veg før Tromsø kan kalle seg «fotballby». Hardt arbeid og suporterstøtte må til. Nå får vi se om byen har generøse tanter og onkler og lærer av Trond Mohn fra Bergen. Det er ingen katastrofe at TIL neste år spiller i Obosligaen med Simo Valakari som trener. TIL, TUIL og Fløya vil komme tilbake, og vi løser intet med pistol.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse