Annonse
Kanskje det er Oddmund Enoksens (bildet) beskrivelse av det samiske som gjør at hans innlegg fort kan oppfattes som useriøst. Enten mangler han argumenter - eller så er det samiske engasjementet selve årsaken til at han forsvarer gruvedrift i Repparfjord, skriver Odd-Are Hansen. (Foto: Lofotposten)

Enoksens paradokser

Som SV-politiker og same synes jeg det er sårende å lese hans synspunkter spesielt mot det samiske.

I debattinnlegget «Før vi lenker oss fast» forsøker Oddmund Enoksen å helle kaldt vann i årene på dem av oss som argumenterer mot gruvedrift ved Repparfjorden i Finnmark. Enoksens er tilhenger av gruvedrift ved Repparfjorden, og innleder med en punktvis konklusjon om at Norge må bidra med sitt i det globale miljøperspektivet (ref: Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri).

«Norge-må-bidra»-argumentasjonen er enkel å forstå og brukes gjerne av energiprodusenter og bergverksindustrien som påskudd for miljø-og naturfiendtlige prosjekter. Sett i dette perspektivet kan det være nyttig å spørre seg om Norge burde ha tillatt bygging av atomkraftverk for å dekke den globale etterspørsel etter energi? At ett eller flere atomkraftverk her til lands tross alt vil være bedre enn kullkraftverk i Polen? Det er kanskje nettopp når man mixer atomkraftverk med kobbergruven ved Repparfjorden at man klarer å perspektivisere Enoksens (og bergverkindustriens) argumenter.

I følge faktaboksen til Naturvernforbundet vil avfallet fra gruvedriften i Repparfjorden bety volumet av 17 lastebillass hver time så lenge gruva er i drift. Naturvernforbundet beskriver massen som finmalt steinstøv med høyt nivå av tungmetallene kobber, nikkel og krom. Faktaboksen inneholder dessuten beskrivelse av konsekvenser, samt synspunkter om deponi og utnytting av slik masse. I motsetning til Enoksen har jeg tillit til Naturvernforbundets faktagrunnlag om Nussirs kobbergruve ved Repparfjorden.

Uten å utdype det spesifikt beskriver Enoksen innledningsvis både sametingspresidenten og Norske Samers Riksforbund (NSR) som skremselsbilder i gruvedebatten. Kanskje det nettopp er Enoksens lettsindige beskrivelse av det samiske som gjør at hans innlegg fort kan oppfattes som useriøst. Enten mangler han argumenter i innlegget eller så er det samiske engasjementet selve årsaken til innlegget. For det er ubestridelig fakta at samisk kultur og reindrift blir rammet av gruvedriften ved Repparfjorden. Dette har både regjeringen, Sametinget, naturvernorganisasjoner og samiske miljøer konkludert med i saken.

Oddmund Enoksen har i en rekke innlegg vært positiv til havbruk, uttalt seg kritisk om det samiske, og nå som utelukkende positiv til gruvedrift ved Repparfjorden. I de fleste tilfellen signert som SV-politiker/Sortland. Det er innlysende at hans argumenter i disse sakene kommer i konflikt med partiets standpunkter og uttalelser rundt de samme tema. Som SV-politiker og same synes jeg det er sårende å lese hans synspunkter spesielt mot det samiske. Sårende følelsesmessig og nedbrytende for troverdigheten i det arbeidet man tross alt gjør for å fronte det samiske i vårt samfunn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse