Annonse

Ensomheten blant studenter har ikke rikket seg

5. september kommer alle resultatene av Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse(SHoT) 2018. I dag kom tallene som omhandler ensomhet blant studentene i Norge for 2018. Tallene er nedslående.

For noen år siden kom det en skikkelig kalddusj for alle som var engasjert i studenthelse. Da kom SHoT 2014 ut. Den viste at hver fjerde student følte seg emosjonelt ensom og en av 20 var uten venner. Tiltak i kjølvannet av undersøkelsen ble iverksatt, men jeg skulle bare ønske at de hadde hatt større effekt. Vi ser nå, fire år senere, at det ikke har bedret seg merkbart. Nå oppgir nesten hver tredje student at de er ensomme og hver fjerde student føler at han eller hun ofte sliter å finne noen å være sammen med. Vi ser også nå at isolasjon og utenforskap er gjennomgående hos alt for mange studenter.

For meg som studentleder som lever og puster for studentene er disse resultatene som et slag i magen. Jeg hadde så inderlig håpet at vi etter fire år med SHoT 2014- tallene i bakhodet hadde man klart å utgjøre en større forskjell. En ensom student, er en ensom student for mye.

Men min øyeblikkelige oppfordring til alle studenter er å delta. Bli med på det som skjer i nærheten. Engasjer deg!

Jeg vil skryte av alle som tar imot og hjelper nye studenter ved UiT. Den innsatsen de gjør er uvurderlig for nye studenter som kommer alene til en ny og fremmed by. 45% av studenter som ikke deltar på fadderukene sliter sosialt senere i studietiden, så stor forskjell utgjør arbeidet til de som tar imot de nye studentene. Det er akkurat i møte med slike tall vi må innse viktigheten av det arbeidet fadderne gjør.

Men husk at den vanskelige delen av studietiden er hverdagen, når festen er over og bli-kjent lekene er avsluttet. Da håper jeg at både nye og gamle studenter tar vare på hverandre og hjelper de som er ensomme og alene.

Jeg har i hvert fall tenkt til å snakke med mange nye studenter fremover og høre hvordan de har det, håper dere som leser dette gjør det samme.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse