Annonse

Erasmus Montanus rir igjen

Snart 300 år etter at Ludvig Holberg skreiv komedien Erasmus Montanus, har det dukka opp en ny Montanus. Ikke som heimvendt sprenglærd student fra København. Men som førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Enn så lenge har han beholdt sitt opprinnelige navn – Ande Somby.

Mens Erasmus imponerte og skremte sin foreldre med sine disputaskunstner, har den nye Montanus valgt å vise sine kunstner for et større publikum, jfr. Sombys innlegg på Nordnorsk debatt 13. mai (Kaptein Hellesvik og hans besetning…).

Erasmus hadde forlest seg på latin. For Somby er det rettsvitenskap. I tillegg har begge forlest seg på logisk argumentasjon.

Begge Montanusene er opptatt av å vise hvilken avgrunn det er mellom de lærde og almuen. Det er ikke vanskelig å gjenkjenne den lærde narren så vel hos Erasmus som hos Somby.

Budskapet i Sombys innlegg er at det bare er de spesielt utvalgte som er kompetente og verdige til å ytre seg i spørsmål som berører urfolk og samer. Jarl Hellesvik og Karl Wilhelm Sirkka er utlukka i kraft av at de mangler akademisk bakgrunn. De er ifølge Somby bare «legfolk».

Men det er heller ikke en tilstrekkelig betingelse for å få lov til å delta i debatten at den akademiske bakgrunnen er på plass. For det er må vite kun en ting som teller: Rettsvitenskap.

Uten rettsvitenskap som faglig ballast har man ingen ting å bidra med. Og dermed heller ingen rett til å framkomme med sine synspunkter. Med denne argumentasjonen får Somby effektivt parkert så vel avdøde professor Knut Skog som professor Kristoffer Rypdal.

At Somby på denne måten prøver å innsnevre personkretsen som skal ha rett til å ytre seg i spørsmål med samisk tilknytning, vitner ikke bare om en utrolig arroganse. Det vitner også om et menneskesyn som kler en universitetsansatt anno 2019 svært dårlig. Men så lenge det vanker «likes» og stående applaus fra hans følgesvenner, er nok Somby fornøyd.

Somby unnser seg heller ikke for å anklage Hellesvik og Sirkka for å mangle folkeskikk. På seg sjøl kjenner man andre, heiter det. For det er knapt noen som på Nordnorsk debatt har gjort Somby rangen stridig når det kommer til fornærmelser og negative personkarakteristikker.

I motsetning til Somby ber jeg ikke aftenbønn. Men jeg har likevel en bønn. Eller kanskje heller et spørsmål. Ikke til Somby. Men til hans kollegaer ved det juridiske fakultetet i Tromsø. – Er det ingen av dere som har sett det samme som professor Kristoffer Rypdal – at Somby er ei skam for universitetet?

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse