Annonse
Erdogan må isoleres politisk. Vestlige land må støtte CHP, Tyrkias nest største parti, som i motsetning til Erdogans islamistiske AKP står for menneskerettigheter, ytringsfrihet, sekularisering og likestilling, skriver Jan Skogheim. Foto: Reuters

Erdogan må stanses!

Recep Tayyip Erdoğan må stanses med alle midler! Både militære, økonomiske og politiske! Om ikke har alle verdens ledere, EU, NATO og FN spilt falitt!

Mens vestens og verdens viktigste allierte i kampen mot IS, kurderne, blir overlatt til seg selv for å bli slaktet av tyrkiske soldater og deres allierte. For å ta det siste først; Alt salg av militært utstyr til Tyrkia må stanses øyeblikkelig. Fra alle EU-, NATO- og FN-medlemsland. USA må omgjøre vedtaket om å trekke sine soldater ut av Nord-Syria (vedtaket som i realiteten ga Erdogan grønt lys for sin invasjon). NATO må samtidig gi Erdogan(som forventer at NATO skal stå ved hans side) beskjed om at medlemskapet opphører med øyeblikkelig virkning om ikke invasjonen stanses umiddelbart og den tyrkiske hæren trekker alle sine styrker tilbake.

Tyrkias økonomi må lammes og all handel med landet opphøre med øyeblikkelig virkning. Dette gjelder både import og eksport av alle typer varer. Tyrkia har nemlig enorme behov for slikt og en stans i all handel vil føre til lammelse av Erdogans makt.

Erdogan må isoleres politisk. Samtidig må vestlige land offisielt støtte CHP, Tyrkias nest største parti. I motsetning til Erdogans islamistiske parti AKP, støtter CHP menneskerettigheter, ytringsfrihet, sekularisering (ikke-religiøs styre) og likestilling. Alle EU-, NATO- og FN-land må innkalle Tyrkias utsendinger og ambassadører og gi beskjed om at denne invasjonen er totalt uakseptabel!

Tre forhold er spesielt ille ved Erdogans fremferd. Det ene er at IS igjen kan blomstre og vokse seg sterke i regionen. Det andre er at artikkel 5 i NATO-traktaten, som omhandler kollektivt forsvar om medlemmer blir angrepet, blir satt på prøve om Tyrkiske styrker kommer i kamp med russiske styrker som støtter Assad i Syria. Det tredje, og kanskje viktigste, er den etniske rensingen av kurderne.

Begge de førstnevnte forholdene vil være katastrofale for den skjøre freden i en allerede polarisert verden hvor forbindelsene blir skjørere og skjørere mellom stormaktene. Men det viktigste er allikevel det siste. Verden kan ikke tillate enda et folkemord! Denne gangen på kurderne. Her må verdenssamfunnet reagere kollektivt. Om ikke har FN, NATO og EU null verdi! Da er de bare et redskap for maktsyke ledere!

Erdogans fremferd kan allikevel føre noe positivt med seg. Her har nemlig verdens ledere, og da særlig USA og Russland, en unik mulighet til å gjøre noe sammen ut i fra en felles interesse. Det kan være begynnelsen på noe stort og viktig; Nemlig gjøre verden til et litt bedre sted. Og kanskje dyrke frem likhetene og ikke ulikhetene. Men først må Erdogan stanses. I fellesskap!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse