Annonse
MISTER OPPSLUTNING: Erna Solbergs Høyre går tilbake i alle de tre nordligste fylkene, på en fersk meningsmåling. For øyeblikket er Høyre bare det tredje største partiet i nord. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Erna får juling i nord

«Erna Solberg egner ikke akkurat med leverpostei når hun bedriver stemmefiske i Nord-Norge».

Høyre har ingen prosjekter av vesentlig betydning å by nordlendingene, mens det satses stort i det sørlige Norge på massive infrastrukturprosjekter.

Hvis velgerne i Nord-Norge ikke er i total utakt med resten av landet, kan det se mørkt ut for Erna Solbergs sjanser til å få en ny periode som statsminister.

Det er riktignok halvannet år til neste stortingsvalg, men akkurat nå får Høyre juling så det holder i nord. Det viser en fersk meningsmåling fra InFact som Nordlys nå har presentert.

Svarene som litt over tusen velgere i Nord-Norge har gitt på spørsmålet «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket partil ville du stemme på da?», bør gi atskillige søvnløse nattetimer for Høyres partistrateger.

I denne meningsmålingen kommer Høyre ut bare som det tredje største partiet i landsdelen. Statsministerpartiet går tilbake i alle tre fylkene sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

Aller dårligst går det med Erna Solbergs flokk i Troms. På denne nye målingen faller Høyre med hele sju prosentpoeng.

Regjeringspartner Frp derimot kan notere seg for omtrent like gode tall i nord som i resten av landet. Siv er større enn Erna både i Troms og Finnmark, og nesten jevnstor med Høyre i Nordland.

Imidlertid klarer heller ikke Frp å kare seg like høyt i Nordland og Troms som ved jubelvalget i 2013. Men i Finnmark tar Siv Jensen en svær jafs og øker fra forrige stortingsvalg med hele 6,8 prosentpoeng, og lander hele 22,8 prosent av velgerne.

Det er råsterkt, og det er et åpent spørsmål hvorfor så mange finnmarkinger har lagt sin elsk på Jensen. 

Kanskje handler det om Per Sandberg? De færreste tror nok at det skyldes en voldsom begeistring for Frps nyslåtte fiskeriminister. Men Per Sandbergs – og Frps – asyl- og innvandringspolitikk er nok en mer nærliggende årsak.

Stort sett har Frp den politiske eiendomsretten til alle kritiske holdninger til de tradisjonelle partienes håndtering av det som har fremstått som en asylkrise. Og nettopp i Finnmark ble problemstillingene akutt sist høst.

Nå forteller mer enn en femtedel av fylkets stemmeberettigede hvor de har sine sympatier i denne vanskelige saken. Frp profitterer på usikkerheten som mange føler med hensyn til alle de «fremmede» som har kommet og vil komme.

Derfor anvender partiet uten blygsel også en retorikk som gjør folks usikkerhet over hva fremtiden vi l bringe, enda større. Man kan si hva man vil om Frp, men de er uten skam når det gjelder viljen til å fiske i rørt vann, uansett hvor grumset det måtte være.

Arbeiderpartiet har grunn til å glede seg, både over en borgerlig tilbakegang i nord, men også over noe som ser ut som en tydelig fremgang for dem selv i både Nordland og Troms.

Men i Finnmark må de finne seg i en svak tilbakegang, mest sannsynlig som en følge av at flere finnmarkinger har tatt overgang til Sylvi Listhaugs strenge linje i innvandringsspørsmål.

Det er imidlertid ingen grunn for Ap til å basere seg på at Høyres kurs blir devaluert ytterligere hos nordnorske velgere. Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen trenger selv et tydelig nordnorsk prosjekt når de skal vedta det nye partiprogrammet på landsmøtet våren 2017. Bare slik vil Ap fremstå som et reelt alternativ i nord, med tydelige satsinger på viktige samfunnsområder.

Har Erna Solberg et slikt prosjekt, en politikk som faller i smak i den nordlige landsdelen? Åpenbart ikke. Hva skulle det være? Å gjennomføre konsekvensutredning for å få åpnet Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting?

Solberg sto jo frem denne uken og forsikret om at dette står på Høyres dagsorden for Nord-Norge. De har da slett ikke gitt opp denne programposten. Meldingen fikk neppe blodet til å bruse hos særlig mange i nord.

Tvert imot. For alle som har fulgt litt med, vet jo at dette var et av Høyres sentrale valgløfter i 2013. Og før noen hadde snudd seg hadde Erna solgt hele valgløftet mot å få støtte fra Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide til sitt regjeringsprosjekt.

Så lett var det for Solberg å selge sitt viktigste valgløfte til nordlendingene. Like lett vil det være å repetere øvelsen etter neste valg. Sannheten er at statsministeren selger unna hva det måtte være av nordnorske saker for å holde på regjeringsmakta.

Erna Solbergs nordområdesatsing er en pose luft. Høyre har ingen prosjekter av vesentlig betydning å by nordlendingene, mens det satses stort i det sørlige Norge på massive infrastrukturprosjekter.

Det vi får i stedet er ekstra flyseteavgifter, nedbygging av Forsvaret, en fiskeripolitikk ingen vil ha og en generell ignoranse av hva som skjer i nord.

For å sitere en kjent statsviter ved UiT Norges arktiske universitet: «Erna Solberg egner ikke akkurat med leverpostei når hun bedriver stemmefiske i Nord-Norge». 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse