Annonse
Erna Solberg fotografert under et besøk i Tromsø i september ifjor. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Erna har plassert forsvarspartiet Høyre i respirator

Nå vil SV bevilge mer penger enn Høyre til å ruste opp Hæren.  Det tar formodentlig nattesøvnen fra alle Høyre-medlemmer som regner seg selv som varme forsvarsvenner. Og dem er det ganske mange av.

Som kjent har et flertall på Stortinget – Ap, Sp, SV og Frp – nå sørget for å sende Høyre-regjeringens Langtidsplan for Forsvaret (LTP) tilbake til regjeringen. Det er et politisk nederlag som er ganske formidabelt, men vel fortjent, for «forsvarspartiet» Høyre. For statsminister Erna Solberg har faktisk valgt totalt å se bort fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd for neste LTP. Ingen av de fire alternativene forsvarssjefen skisserte, fra A til D, har falt i smak hos Solberg. I stedet har hun valgt det Bruun-Hanssen kaller et null-alternativ. Essensen i det alternativet er at Forsvaret stort sett skal være som det er, med null satsinger som kan løfte norsk forsvarsevne av noen betydning.

Dette er dristig spill fra statsministerens side. For det nærmer seg et narrespill først å be om et militærfaglig råd, for så bare å gi blaffen i rådet når det blir lagt frem. Man må nesten spørre: Hvordan tør Erna Solberg å tilsidesette den militærfaglige kompetansen så bryskt som hun gjør? Dette grenser jo til en latterliggjøring av forsvarssjefen. (At hun samtidig setter fagstatsråden, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, i skammekroken, er en annen sak. Det er nå engang en statsministers privilegium).

Det finnes alltid et rasjonale bak omstridte avgjørelser når det er dyktige maktpolitikere som tvinger sin vilje igjennom. Og Erna Solberg er en maktpolitiker av ypperste klasse. Hun leser det politiske terrenget bedre enn de fleste. Og hun er helt uredd. Denne våren har hun sett at hun har fått en enorm drahjelp fra corona-pandemien. I stedet for å måtte fremstå som Jern-Erna, tegner hennes hyppige TV-opptredener om smittesituasjonen og avhjelpende tiltak, bildet av landsmoderen som ivaretar sitt folk, hun som øser sin «tough love» over land og folk.  

For Erna Solberg vet utmerket godt at det store flertall av norske velgere ikke er særlig opptatt av forsvars- og sikkerhetspolitikk til daglig. Når nasjonen så får en pandemi på halsen, blekner alle andre politiske prioriteringer. Det gir statsministeren en gylden anledning til å tvinge gjennom det som under andre omstendigheter kunne blitt en stor og vanskelig sak, til et tema for spesielt interesserte – en mulig styrking av Forsvaret.

Attpå til har statsministeren, igjen som følge av den dødelige virusepidemien, sluppet unna å måtte stå til ansvar for sin vegring når det gjelder å styrke Forsvaret foran sitt eget partilandsmøte. Som flere andre partier har Høyre måttet avlyse det landsmøtet som skulle vært avholdt denne våren. Der ville Solberg nemlig måttet møte krav om å legge forsvarssjefens mest ambisiøse forslag, alternativ A, til grunn for den nye LTP-en. I stedet har Erna fått fri bane til å sette gjennom sin vilje med hensyn til forsvarspolitikken. Opposisjonen mot henne innad i Høyre på dette punktet, har druknet i bølgene fra virussituasjonen.

Det er lov å beundre Erna Solbergs politiske teft og hennes vilje til å styre slik hun selv mener er rett lei for nasjonen. Hun vil kanskje bli stående i historiebøkene som landsmoderen som loste oss inn på trygg grunn da viruset herjet. Solberg er da også en formidabel leder. Hun vet å bruke sin makt når det er mulig. Og hun kommuniserer godt gjennom mange slags media og i mange forskjellige settinger. Erna Solberg er trygg, ujålete og likandes. Ikke minst med en nese for det en dyktig maktpolitiker må inneha: Evnen til å beherske det muliges kunst.

Men alle seire har sin pris. I statsminister Solbergs politiske ettermæle kan det også komme en note om at hun avviklet Høyre som et trofast forsvarsparti. Etter en æra som Forsvarets beste venn ser Høyre ut til å ha endt sine dager i den politiske respiratoren.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse