Annonse

Erna, vi må snakke om Sylvi

Kjære Erna, la oss legge politisk uenighet til side, la oss være enige om én ting:
Vi må for faen kunne oppføre oss som folk.

Det kommer til å bli opprør av dette. Folk er allerede opprørte.

Det har vi dessverre sluttet å gjøre i viktige saker, så vi er nødt til å ta den samtalen, om hvem vi vil være og hva vi ønsker å stå for som mennesker og nasjon.

Først av alt må vi snakke om Sylvi.

For dette nærmer seg statlig rasisme. Ikke minst i tilfellet Mahad Adib Mahamud, som har bodd i Norge i 17 år. Han kaller seg brummundøl, og kom alene til landet som 14-åring.

Siden har han tatt utdanning, skaffet seg familie, hjem og fast jobb som bioingeniør på Ullevål sykehus. Han er fullt integrert - og bidrar på viktige områder i samfunnet vårt.

Men nå har UDI plutselig tatt fra ham statsborgerskapet etter «anonyme tips» om at han jukset da han kom til landet.

I følge TV2 påstår UDI at Mahad Adib Mahamud løy seg til norsk statsborgerskap da han kom som enslig mindreårig asylsøker. Til tross for at han har dokumenter som viser at han er fra Somalia, påstår UDI likevel at han kommer fra nabolandet Djibouti, noe djiboutiske myndigheter på sin side benekter.

Dermed må den unge mannen nå leve som statsløs i Norge, uten noen rettigheter.

Alt som et resultat av at integreringsminister Sylvi Listhaug krever at UDI nå skal gå igjennom gamle saker for å avdekke personer som løy om sin identitet da de søkte asyl. Det gjør de som en gjenytelse for å få beholde de rundt 200 stillingene de fikk under asylkrisen.

Verken Finland, Island eller Sverige trekker tilbake statsborgerskap. Nå er det altså 17 år siden Mahad Adib Mahamud kom. Da velger norske myndigheter å frata ham alt, basert på «anonyme tips».

Det hjelper ikke at han har papirer som beviser at han har rett, saken kommer ikke til noen domstol. Han er totalt ribbet for rettigheter stilt overfor Listhaug, hennes iver i tjenesten og den populistiske jakten på stemmer foran valget i høst.

– Det kan avskrekke andre fra å gjøre det samme. De skal vite at dersom du lyver for norske myndigheter, så kommer ikke myndighetene til å gi seg, sier Listhaug til TV 2.

Erna, du er verken inhuman og selvsagt ikke et dårlig menneske. Men vi må snakke om Sylvi. Statsråden din. Ikke Frps. Din. For nå ser det ut som om du har mistet grepet.

Det ser ut som at hun kjører sitt eget løp nå, at det er blitt Norges løp. Og det løpet, kappløpet mot avgrunnen, er det ingen grunn til at vi skal være med på. Men du lar henne dra oss med ned.

Vi trenger derfor at du legger hendene på rattet nå. Vise hvem som bestemmer, hvem som er Statsminister og hva regjeringen din står for av verdier.

Jeg trodde du skulle ta tak etter den - for Norge - skammelige reportasjen i The New York Times, om 7-åringen Massoud og familien hans som ble vekket og påført håndjern klokka halv tre om natta, før de ble eskortert av 11 pollitibetjenter og deportert til Kabul i Afghanistan - et land knapt noen europeiske land sender barn lenger. Og et sted Massoud ikke kjente overhodet.

Du husker det sikkert - for det var da Sylvi Listhaug ikke hadde vett til å skamme seg, men tvert imot smilte stolt og oppfordret nordmenn til å «like og dele» artikkelen.

Uke etter uke får vi eksempler på hva vi er blitt redusert til, fordi du ulykksalig nok har omgitt deg med mennesker som drar oss ned i et mørkt hull.

Der sitter folk i skam, vantro og sinne, og med en følelse av å være medskyldige i en behandling av andre mennesker så uverdig at mange ikke trodde var mulig fra et sivilisert og privilegert land som Norge.

Erna, la oss derfor være uenige om skattepolitikk, bompenger og bensinpriser. Det er ok, vi lever tross alt i et demokrati. Men vi kan ikke være uenige om vi skal behandle mennesker med rettferd, respekt og verdighet.

La oss være enige om at vi ikke kan være så inhumane at vi tråkker på folk, snur dem ryggen - og attpåtil nyter det.

Så langt har det nemlig kommet. Og Sylvi Listhaug er en ulykke for så mange enkeltmennesker, for dette landet som statsråd. En ulykke for regjeringen din. For Høyre er ikke et sånt parti. Høyrefolk jeg kjenner setter menneskeverd, respekt for menneskerettigheter og humanitet høyt. Det tror jeg du også gjør.

Problemet er partiet du har valgt å dele seng med. Og i særdeleshet Sylvi Listhaug.

Du må få has på henne, Trump-taktikken hennes. Du har makt, myndighet og midler til å stoppe umenneskeligheten hennes. Og det er på høy tid, mange av oss har ventet lenge.

Og mest av alt venter flere verdifulle bidragsytere som Mahad Adib Mahamud, som risikerer å bli fratatt alt fordi du lar Sylvi Listhaug kjøre på.

Og la det være sagt: Vi har ikke gitt opp Mahad Adib Mahamud. En stor del av det norske folk kommer til å slå ring om ham nå. Det kommer til å bli opprør av dette. Folk er allerede opprørte.

20. januar mister han arbeidstillatelsen som en følge av at statsborgerskapet er inndratt. Da får han ikke bidra lenger i et helsevesen som i økende grad trenger folk. Forstå det den som kan.

La oss håpe at han ikke mister helsa si samtidig. For da vil han ikke få hjelp i Norge, landet han har betalt sin skatt til i mange år.

Denne galskapen må du stoppe, Erna.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse