Annonse
MOT KRISE: Erna Solberg ser nå et nederlag for sitt borgerlige samarbeidsprosjekt i hvitøyet. Hun har en utrolig vanskelig jobb med å rette opp skuta nå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ernas nederlag, Frps seier og Aps ansvarlighet

Det spektakulære med en politisk nedsmelting på borgerlig side, er at tre partier vil stå som de store taperne, mens det fjerde kan juble som seierherrer.

Politikkens jernlover er nådeløse. Tabben Erna har gjort med å la Frp få sitt ultimatum blir ikke lett å reparere.

Hun gjorde det få hadde trodd hun ville lykkes med; å skape en borgerlig allianse som grunnlag for en regjering ledet av Høyre og med seg selv som statsminister. Attpåtil med Frp som regjeringspartner og KrF som støtteparti til regjeringen.

Å klare å få disse to ytterpunktene i den borgerlige alliansen til sjuende og sist å trekke i samme retning, var intet mindre enn en politisk bragd. 

Dette var Erna Solbergs demonstrasjon av statsmannskunst da hun etter valgseieren i 2013 klarte å sy sammen både en topartiregjering og en samarbeidsavtale med Venstre og KrF som sikret regjeringen et flertall i Stortinget. Solberg viste sitt format både som partileder og statsminister, og rykket helt opp til toppen av den norske, politiske adelskalenderen.

Men nå står plutselig hele hennes ettermæle på spill. Nå spør alle, i media og i det politiske liv, hvordan det har kunnet gå så galt. At Erna Solbergs store, borgerlige prosjekt skal kunne ryke på det som nærmest er en fillesak, bilpakken som handler om mindre enn en promille av statsbudsjettet det forhandles om, grenser til det fullstendig meningsløse.

Men politikkens jernlover er nådeløse. Tabben Erna har gjort med å la Frp få sitt ultimatum blir ikke lett å reparere. Rakner den borgerlige konstruksjonen etter bare tre år, er det et strategisk nederlag for Solberg som svir voldsomt, og sender henne ned fra pallen når Høyres historie skal skrives.

Det spektakulære med en politisk nedsmelting på borgerlig side, er at tre partier vil stå som de store taperne, mens det fjerde kan juble som seierherrer. Frp ser nok lyst på de neste 10 månedene frem til stortingsvalget.

Med god grunn. De har siden 2013 bevist at de er regjeringsmateriale, samtidig som de har drevet opposisjonspolitikk fra Stortinget på egne merkesaker. De kan med rette slå fast at de har levert mye Frp-politikk i over tre år nå, og de forsvarte bilistene, også kjent som folk flest, helt til det siste.

Siv Jensen kan forlate regjeringen med hevet hode og glede seg til en ti måneders lang valgkamp på Frps hjertesaker. Mens Solbergs store prosjekt ligger i ruiner og Venstre og KrF må forberede seg på kampen mot sperregrensen, ser Frp bare muligheter til å vokse.

Ennå er det mye som ikke er avgjort. Men det kaoset som har ført til at både Venstre og KrF har forlatt forhandlingsbordet, er det nå bare Erna som kan rydde opp i. Fristen er kommende mandag, da Stortinget skal behandle statsbudsjettet.

Hva utfallet vil bli er usikkert. Hvis Erna ikke går tilbake på ultimatumet om bilpakken, noe Frp åpenbart ikke vil være med på, er løpet mest trolig kjørt.

I kulissene venter Støre og maktpartiet Ap. Blir det regjeringskrise og Erna må kaste kortene, står nok Jonas Gahr Støre klar til å ta over.

For Arbeiderpartiets fremste dyd har alltid vært ansvarlighet. I en politisk krise for landet, vil Ap derfor når som helst være beredt til å ta roret. Så også nå. De borgerlige har skapt kaos, så nå må Ap ta ansvaret med å rydde opp, vil være Støres melding til nasjonen.

Om det vil gi uttelling ved valget neste høst gjenstår imidlertid å se. Mye kan hende i verden på ti måneder.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse