Statsminister Erna Solberg på besøk på Finnsnes og Senja våren 2017, her sammen med lederen i Troms Høyre, Geir-Inge Sivertsen.

Ernas nye mannskap

Oslo-dominansen i Regjeringen forsterkes, mens Nord-Norges representasjon svekkes.

Statsminister Erna Solberg har endret på regjeringens sammensetning. Som ventet har Venstre fått tre statsråder inn i den nye blå-grønne regjeringen.

Tilsammen er fire statsråder erstattet av nye fjes. I tillegg har Solberg foretatt rokeringer og utvidet kollegiet fra 19 til 20 slik at det ble plass til en ekstra nykommer.

Regjeringen får nå fem nye statsråder, en fra Rogaland, en fra Vest-Agder og tre fra Oslo. Oslo-dominansen i Solberg-regjeringen forsterkes med andre ord kraftig.

Mens regjeringen utvides med flere statsråder, reduseres dessverre den nordnorske representasjonen.

Per Willy Amundsen fra Harstad går av som justisminister og forsvinner ut av regjeringen. Frank Bakke Jensen fra Båtsfjord fortsetter som forsvarsminister. Fortsetter gjør også trønderen Per Sandberg, fiskerministeren er bosatt på Senja.

Den nordligste landsdelens innflytelse ved Kongens Bord er i sum svekket. Det er mulig dette til en viss grad kan kompenseres gjennom utnevnelser av statssekretærer de kommende dagene.

Regjeringspartiene gjorde et dårlig valg i Nord-Norge i september. Mange kontroversielle saker og reformer, ikke minst forsvarspolitikk og organiseringen av kommuner og fylkeskommuner, har skapt et bilde av en regjering på kollisjonskurs med landsdelen.

Det er liten tvil om at Regjeringen har behov for håndverkere som kan og forstår Nord-Norge, særlig etter at mange nordnorske statssekretærer har forlatt regjeringsapparatet i løpet av de siste månedene. Per dags dato har Nord-Norge kun to statssekretærer, Line Miriam Sandberg (FrP) fra Senja og Anne Karin Olli (H) fra Måsøy.

Det vil mildt sagt være påfallende dersom Tromsø, Nord-Norges klart største by, nok en gang blir forbigått når kabalen over statssekretærer skal fordeles. Det skjedde etter valget i stortingsvalget i 2013, og vi frykter en gjentakelse. Selv om både Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har dyktige kandidater som kan fylle slike roller.

Dersom Nord-Norge ikke får en sterkere representasjon enn det som er tilfellet nå, vil det være alvorlig. Det skaper et bilde av en regjering som snakker mye om den økonomiske verdiskapning i nord, men som ikke vil synliggjøre landsdelens økende betydning når taburettene skal fordeles. Der er det fortsatt de som sitter nærmest den politiske peisvarmen i Oslo, som blir premiert.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse