Annonse
Per Sandberg kan være minst like hard i klypa som Listhaug og vil kunne utføre jobben til Frp-grasrotas tilfredsstillelse når det gjelder innvandringspolitikken. Her er han på VM i skreifiske i Svolvær i forrige uke. Foto: Fiskeridepartementet

Ernas nye statsråder

I løpet av en av de mest bemerkelsesverdige politiske og parlamentariske kriser vi har hatt i norsk etterkrigstid, åpnet det seg et rom for endringer i Erna Solbergs regjering. Da Sylvi Listhaug tirsdag morgen meddelte at hun trakk seg fra stillingen som justis-, beredskaps- og innvandringsminister fikk statsministeren utfordringen med å finne en erstatter.

Jobben som justisminister har vært en Frp-posisjon i Erna Solbergs regjeringer. Det er også den statsrådsposten som har gått gjennom flest utskiftninger under Solbergs tid i regjering. Den første som ble utpekt til justis- og beredskapsminister var Frps Anders Anundsen. Han presterte å gjøre en del underlige sprell og i 2016 ble han skiftet ut med nordlendingen Per Willy Amundsen. Amundsen fikk bare et drøyt år i justisministerstolen før Sylvi Listhaug i januar i år overtok styringen. Hun tok også med seg innvandrings- og integreringsfeltet inn i sin portefølje.

Etter 10 dager som har rystet både Facebook, Stortinget og Knut Arild Hareide bestemte Sylvi Listhaug seg for å forlate posten som statsråd for justis, beredskap og innvandring. Valget var nok ikke helt frivillig; hun kunne ikke sitte med ansvaret for at Frp forlot regjeringen eller at hele Solberg-kabinettet måtte forlate sine poster.

I første omgang er Per Sandberg innsatt som fungerende justisminister. Og selvsagt er det en mulighet at han kan få denne rollen på permanent basis. Sandberg kan være minst like hard i klypa som Listhaug og vil kunne utføre jobben til Frp-grasrotas tilfredsstillelse når det gjelder innvandringspolitikken.

Men da er det mer uvisst hvem som kan være aktuell for å overta ledelsen i Fiskeridepartementet etter Sandberg. En mulig kandidat kan være Helge Andre Njåstad, som i dag sitter som andre nestleder i Stortingets finanskomite. Njåstad kommer fra millionær-kommunen Austevoll i Hordaland, og har en viss fiskerifaglig bakgrunn. Han var også ordfører i Austevoll i tre år, før han gikk til Stortinget. Ved kommunevalget i 2011 fikk Frp over 47 prosent av stemmene i Austevoll. Om det ikke blir Njåstad, er sannsynligheten likevel stor for at Vestlandet vil mene at det er deres tur til å lede Fiskeridepartementet. Erna Solberg er også ganske glad i vestlendinger, så det vil ikke overraske om det blir resultatet. En annen mulig vestlending kan være Harald Tom Nesvik.

I nord er det heller tynt i Frp-rekkene når det gjelder mulige kandidater til posten som fiskeriminister. Det eneste navnet som kilder i Frp holder frem som en mulighet er Kjell-Børge Freiberg. Han var ordfører i Hadsel kommune fra 2007 til 2015, og statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 2015. Ved stortingsvalget høsten 2017 ble Freiberg valgt inn på Stortinget og sitter i dag i næringskomiteen.

Om Sandberg bare skal være settestatsminister til man har funnet en annen, permanent løsning til justisministerposten, er det vanskelig å gjette på hvem som vil innta lederstolen i Justisdepartementet. Dette er og blir et nøkkeldepartement for Frp. Justis og beredskap er områder som er særdeles viktige for Frps politiske profil og når i tillegg innvandrings- og integreringsfeltet ligger der, er det et departement som Frp nok aldri vil gi fra seg. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse