DRASTISKE KUTT: Hilde Lin-Olsen og Nina Walthinsen i Gatejuristen Tromsø, håper at de klarer å reversere kuttene før budsjettet blir vedtatt Foto: Astrid Øvre Helland/Nordlys

Et angrep på de svakeste

Tromsø by må mobilisere mot kuttene til Gatejuristen, som gjør en jobb for de svakeste og mest sårbare i samfunnet, skriver Nordlys på lederplass.

Gatejuristen i Tromsø rammes tungt av forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem torsdag i forrige uke. Et budsjettkutt på nesten 30 prosent får store konsekvenser for driften, forteller daglig leder Nina Walthinsen.

Gatejuristen har tre ansatte, samt et stort nett av frivillige jurister, og gjør en viktig jobb på vegne av de som sitter nederst ved bordet i Tromsø-samfunnet. Med kontorlokaler midt i sentrum er juristene lett tilgjengelig.

I tillegg gjennomføres det ukentlige saksmottak ved cafe 103, som er et kommunalt lavterskeltilbud, og ved Kirkens Bymisjon. I fjor behandlet de nesten 500 saker på vegne av mennesker som ikke har råd til å betale for egne advokatutgifter.

Kuttene til Gatejuristen i Tromsø er en del av et bilde der regjeringen går massivt til angrep på svakeste og mest vanskeligstilte. Det gjennomføres brutale kutt i bevilgninger til rettshjelp og frivillige organisasjoner i kriminalomsorgen.

Også Wayback i Tromsø rammes. Denne saken er pinlig fordi organisasjonen er blant statsminister Erna Solbergs hjertebarn Wayback, som hjelper tidligere straffedømte tilbake til et normalt liv uten rus og kriminalitet, får sine budsjetter kuttet fra 6,1 millioner kroner til 2,9 millioner. Altså et kutt på over 50 prosent.

Det kan bety oppsigelser ved kontoret i Tromsø, der det hver eneste dag legges ned en formidabel jobb for å rehabilitere mennesker i en sårbar livssituasjon. Og hver gang de lykkes med å forebygge kriminalitet gjennom solid tilbakeføringsarbeid, sparer det samfunnet for store kostnader.

I det store samfunnsregnskapet er det selvsagt meget dårlig butikk å ta bort den statlige finansieringen av Wayback og Gatejuristen. En slik tilnærming til kriminal- og rusomsorg er simpelthen å bite seg selv i halen. Utgiftene øker bare i den andre enden.

Wayback-kuttet fra justisminster Per-Willy Amundsen har vakt reaksjoner også i stortingsgruppen hos Høyre og FrP. Det samme burde gjelde for Gatejuristen. Her må Tromsø-samfunnet mobilisere på vegne av de aller mest utsatte i byen vår, mennesker som ellers ikke blir hørt. Foten bør settes ned for usosial torpedering av arbeid som har vesentlig samfunnsnytte.

Derfor forventer vi at stortingsrepresentanene fra Troms gjør absolutt alt de kan for å hindre at kuttene får flertall når Stortinget behandler budsjettet. Det inkluderer også representantene Kent Gudmundsen og Kristian Wilsgård fra regjeringspartiene Høyre og FrP. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse