Russlandsstudiene ved Universitetet gir studentene et godt innblikk i og forståelse for det russiske samfunnet. Vi trenger flere nordmenn som lærer russisk, drar østover og bidrar til å vedlikeholde et samarbeid som har pågått mellom Norge og Russland i flere hundre år. Foto: Røde kors (Barentsprosjekt)

Et arktisk universitet må kunne Russland

Vi trenger flere nordmenn som lærer russisk, drar østover og bidrar til å vedlikeholde et samarbeid som har pågått mellom Norge og Russland i flere hundre år.

Det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Russland er inne i en utfordrende tid. Fra å snakke om at forholdet mellom landene aldri har vært bedre, er mantraet nå at Norge er det eneste nabolandet Russland ikke har vært i krig med. I en slik periode er det viktigere enn noensinne at vi gir våre studenter de beste forutsetningene for å forstå naboen i øst.

Det er derfor med undring vi ser at Universitetet i Tromsø nå vurderer å legge ned sitt russisktilbud.

Russlandsstudiet ved Universitetet i Tromsø er unikt fordi det kombinerer språk, kultur, historie og politikk. Kombinasjonen gir studentene et godt innblikk i og forståelse for det russiske samfunnet. Under studiene er det også lagt inn studieopphold i  både St. Petersburg og Arkhangelsk, slik at studentene med egne øyne får oppleve russisk kultur og hverdagsliv.  

At universitetet i Tromsø vil legge ned russlandsstudiene er derfor oppsiktsvekkende. Universitetet smykker seg med tittelen Norges arktiske universitet, og med det følger forpliktelser. Det er ingen tvil om at Russland er en av de viktigste aktørene i Arktis, i tillegg til å være en krevende nabo for Norge.

Nordlys har på lederplass støttet nedleggelsen. Universitetet må hele tiden endre seg og levere kompetanse samfunnet har behov for, mener Nordlys. Her snakker Nordlys imot et samlet fagmiljø. Selv om det er forholdsvis få studenter som avslutter studiet, vil en nedleggelse strupe denne kompetansen totalt. Det er tross alt bedre med få enn ingen med slik kompetanse. Det er også viktig å merke seg at selv om studiet i seg selv har lav oppslutning, er det svært mange som benytter seg av muligheten til å ta enkeltemner innen fagfeltet.

Det er behov for solid kompetanse på Russland. Vi trenger flere nordmenn som lærer russisk, drar østover og bidrar til å vedlikeholde et samarbeid som har pågått mellom Norge og Russland i flere hundre år. På Barentssekretariatet i Kirkenes støtter vi  det brede mellomfolkelige samarbeidet mellom nordmenn og russere i nord. Av 10 ansatte behersker fem russisk. Tre av oss, inkludert daglig leder,  har bakgrunn fra russlandsstudiet ved Universitetet i Tromsø. Vi bruker vår kultur- og språkkompetanse  daglig.  I disse dager lyser Barentssekretariatet ut to stillinger, hvor kunnskap om vår nabo i øst verdsettes høyt.

Kjære universitet. Det er ingen skam å snu. Ikke kutt leveransen av russiskkyndige til de som til daglig jobber med norsk-russiske forhold. Bevar universitetets unike rolle som leverandør av russlandskompetanse. Gjør det mer interessant å studere russisk. Bevis at dere er verdig tittelen som Norges arktiske universitetet!

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse