Annonse
REKRUTTERT VELGERE: : Klimasaken har trolig har rekruttert et stort antall første- og andregangsvelgere som kanskje ellers ville uteblitt fra valgstatistikken. bildet er fra en av klimastreikene tidligere i år. Foto: NTB Scanpix

Et brakvalg for ungdommen

Det uttalte ungdomsengasjementet vi har sett under årets valg har gitt resultater. Samtlige partier med mer enn ett mandat i kommunestyret i Tromsø har fått inn minst en ung representant.

Tenk så fantastisk at noen – i dette tilfellet ungdommen – føler eierskap ovenfor noe som for de aller fleste er SEP: Somebody else’s problem.

Det er nå rett i overkant av en uke siden valget. De siste stemmene for valget 2019 er klare. Makten er fordelt. Vinnerne har feiret. Velgerne har talt.

Og da er det vel betimelig å si vel overstått og godt gjennomført valg. For det er mange som er i sving i forkant av og under et valg, og ikke minst i tiden etterpå. Ikke bare de som deler ut saft i Sherpatrappa og kaffe i Storgata, eller de som stiller på utallige intervjuer, arrangementer og PR-stunt for å fremme seg selv, partiet og politikken sin. Men også de som har skrevet om valget - analysert, diskutert, laget TV-sendinger og avholdt debatter. Også de som har stelt i stand demonstrasjoner og streiker og aksjoner.

Én gruppe har vi sett ekstra mye til i år: Ungdommen. De yngre generasjonene. Ikke bare her i landsdelen, men over hele landet har ungdomsstemmen blitt stadig sterkere. Det er flere førstegangsvelgere på valglistene enn noen gang. Noen kommuner har fått sin yngste ordfører eller varaordfører noensinne. Samtlige partier i Tromsø kommune med mer enn ett mandat i kommunestyret, har fått inn minimum én ung representant. Det er en seier.

Hva som regnes som «ungt» kan selvsagt variere litt. Alle vet jo at alder er relativt og at det å være ung avhenger av selskapet man befinner seg i. Men om vi nå definerer «unge» som de som ble født kort tid før Gitarkameratene fant tonen, så må det kunne sies at det har vært et brakvalg for «ungdommen».

I forkant av valget uttrykte valgforskerne bekymring omkring valgdeltakelsen. Nå viser det seg at vi har gjort spådommene deres til skamme ved at årets valg har hatt den høyeste deltakelsen et lokalvalg har sett siden 1991. Det betyr at også der har de yngre vært flinke.

Det er spesielt tre saker som løftes frem fra årets valg og som skal være forklaringen på engasjementet, spesielt blant unge: Bompenger, klima og sentralisering. Mange har irritert seg grønne, eller rettere sagt: Irritert seg over «de grønne», når det kommer til den evigvarende bompengedebatten. Andre har vært fornøyde med at man har fått diskutert «overraskende mye» utenom bompenger. Uansett: Man må jo bare la seg fascinere av hvordan denne omdiskuterte avgiften har satt fyr på mange hjerter. Også de som kanskje tidligere ikke har vært så aktiv innenfor politikken. Plutselig er det en gruppe som føler seg så truffet av noe at de faktisk går sammen og danner et eget parti. Da føler man virkelig sterkt om noe.

Det samme gjelder klima. Tenk så fantastisk at noen – i dette tilfellet ungdommen – føler eierskap ovenfor noe som for de aller fleste er SEP: Somebody else’s problem. Vi som bor for langt unna og lever for moderne liv til å oppleve konsekvenser av ordentlig ekstremvær. Tenk at denne saken alene trolig har rekruttert et stort antall første- og andregangsvelgere som kanskje ellers ville uteblitt fra valgstatistikken.

Det tredje eksempelet går på det samme. Debatten om sentralisering og desentralisering har gått rett hjem hos en stor gruppe mennesker. Det har gitt utslag ved at noen partier går frem, mens andre går tilbake. Det er bra, det at sakene som har vært aktuelle i forkant av årets valg har truffet en bred del av befolkningen. Unge og voksne. De som kjører og de som tar kollektivtransport. De som bor sentralt og de som bor i distriktet. For valg angår alle, og da er det viktig at alle deltar.

Lokalvalget er på mange måter et øyeblikksbilde. Hvilket parti man stemmer på avhenger av nyhetsbildet. Hvor er det skoen trykker akkurat nå, og hvilke aktuelle saker er det som treffer den enkelte. I tillegg viser forskning at et partis troverdighet også er viktig for å sanke stemmer. Sagt på en annen måte: Vi stemmer på folk. Folk vi liker, folk vi stoler på og folk vi tror vil gjøre en god jobb. Det er jo «slengere» et bevis på. Nå gjenstår det å se hvordan denne rundens vinnere vil forvalte makten.

Så får vi bare håpe at det unge engasjementet vi har sett i valgstudio, på skoledebatter og på klimastreik ikke stopper med dette. At de unge blir tatt på alvor og verdsatt av sine politiske kollegaer. At det ikke blir sånn at man skyver dem til siden, nå som valget er over. Politikk er det viktig at man engasjerer seg i, også når det ikke er valg, og da må alle ha mulighet til å være delaktig, også når det ikke er valg. De som er unge, nye og mindre erfarne enn «de voksne» i politikken i dag, er de som skal styre og etter hvert overta ved de kommende valgene. Det gjør vi alle godt i å huske på.

Dana Meknas er medisinerstudent ved Universitetet i Tromsø, og gjestekommentator i Nordlys.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse