Annonse

Et byråd tom for ideer

Det er sant at kommunen sliter. Men det gjør ikke saken bedre at byrådet er tom for ideer og uten en bærekraftig strategi for å komme ut av uføret.

Alliansen klamrer seg til den ideologiske tryllekunsten de mener kan løse alle problemer: Konkurranseutsetting og privatisering, eller satsing på nye former for organisering av kommunale driftsenheter.

Den borgerlige alliansen som styrer Tromsø kommune sliter verre med å få til nær sagt noe som helst i landsdelens største by. Bortsett fra å legge asfalt. Det er de flinke til. Og så er det jo et enkelt grep som vi alle legger merke til og er fornøyde med. Men etter tre å r med forbausende små resultater, begynner de store ordene fra valgkampen å falme betydelig. Da snakket de borgerlige høyt og salvelsesfullt om handlekraft, effektivitet og gjennomføringskraft. Det har vi sett svært lite til. Og det begynner å bli farlig sent å fortsette å skylde på det forrige regimet.

Nå har ikke den borgerlige alliansen hatt det lett heller. Troms Kraft-skandalen i Kraft og Kultur-eventyret i Sverige sørget for å fjerne 40 årlige millioner kroner fra en sårt trengende kommunekasse. Det merkes. Men samtidig    begynner det å bli forstemmende å høre byrådsleder Hilmarsen gjenta år etter år at dette er forklaringen på at Tromsø kommune sliter økonomisk. Det er sant at kommunen sliter. Men det gjør ikke saken bedre at byrådet er tom for ideer og uten en bærekraftig strategi for å komme ut av uføret.

I stedet klamrer alliansen seg til den ideologiske tryllekunsten de mener kan løse alle problemer: Konkurranseutsetting og privatisering, eller satsing på nye former for organisering av kommunale driftsenheter. Nå lanserer de denne vidundermedisinen også for renholdet i kommunen. Finansbyråd Anne-Berit Figenschou (H) sier til Nordlys at «vi snur på hver stein for å se hva vi får ut av hver en krone». Mulig det. Men vi er noe usikre på om byrådet nøye har studert hvor mye de får ut av alle kronene som har gått til å lønne et stadig voksende rådgiverkorps på Rådhuset.

Kanskje er forslaget om å skille Fagrent ut som et kommunalt aksjeselskap verdt å vurdere. Men realiseringen av et slikt AS bør ikke gjøres med de ansattes pensjoner som risikoinnsats i potten.   Det er høyst forståelig at fagforeningene reagerer kraftig på et slikt mulig utfall. I det store og hele bør byrådet begynne å tenke i andre baner enn bare de ideologisk betingede. Det er svakt lederskap å ikke søke pragmatiske løsninger, men tviholde på en ideologisk tilnærming som hittil bare har medført stillstand og passivitet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse