Annonse
UØNSKET: Finsk snøskuterinvasjon mot Nordishavet tidlig på 2000-tallet, ble erklært uønsket av reiselivsaktører i nord. Foto: Marit Rein

Et dramatisk linjeskifte

Frislipp av snøskuterkjøring i fjellheimen har ingen som helst nytteverdi for samfunn og mennesker. Det er dessuten et forslag som vitner om noe nær bevisstløshet når det gjelder miljø- og naturvern.

Det er faktisk utrolig at Høyre har gjort knefall for Frp på dette kravet. Nå har seks tidligere miljøministere rykket ut mot forslaget, og appellerer til Høyre om å ta til vett og stryke denne posten fra regjeringens agenda.

Av alle valgløfter som Frp har kastet ut knyttet til motorisert ferdsel, er løftet om frislipp av skuterkjøring i til fjells, et av de mest tanketomme. Det er noe helt annet enn å foreslå sterkere satsing på veibygging, reduserte avgifter på drivstoff m.m. Det finnes tross alt en samfunnsmessig nytteverdi i slike tiltak, ikke minst i den delen av landet som ikke er oversvømmet av ulike kollektivalternativer til bilen.

Men frislipp av snøskuterkjøring i fjellheimen har ingen som helst nytteverdi for samfunn og mennesker. Det er dessuten et forslag som vitner om noe nær bevisstløshet når det gjelder miljø- og naturvern.

Det er faktisk utrolig at Høyre har gjort knefall for Frp på dette kravet. Nå har seks tidligere miljøministere rykket ut mot forslaget, og appellerer til Høyre om å ta til vett og stryke denne posten fra regjeringens agenda.

De tidligere miljøvernministerne kommer fra Høyre, KrF, Sp, Venstre, SV og Ap. «Dette er ikke mitt Høyre, slik jeg kjenner det», sier tidligere miljøvernminister Wenche Frogn Sellæg fra Høyre til VG. Hun var miljøvernminister i Kåre Willochs regjering 1981-83, og er i dag svært skuffet over at partiet hennes har latt seg presse av Frp i denne saken.

«Det er med sterk bekymring vi ser at regjeringen gjør adgang til fornøyelseskjøring med snøskuter til en høyt prioritert sak», skriver de seks tidligere miljøvernministerne. De vektlegger naturopplevelsen som stillheten i naturen gir for alle som ferdes i utmark og til fjells.

Og de kritiserer regjeringen for at man ikke har utredet omfanget og konsekvensene av å tillate fornøyelseskjøring med skuter. De seks mener dette er «et historisk skifte i norsk villmarksforvaltning, i negativ forstand». Og de frykter en mangedobling av skutertrafikken til fjells, til fornøyelse for få, men med en sterk forringelse av naturopplevelsen i fjellheimen som resultat for de mange.

Det er ingen som vil motsette seg at det kan gis tillatelse til nyttekjøring med forsyninger til en hytte som ligger uten veiforbindelse. Dette avgjøres i kommunene. Men å åpne for at ren fornøyelseskjøring skal tillates, er så korttenkt at det er vanskelig å skjønne at Høyre går for dette. Det er knapt noe folkekrav heller, slik Frp tror.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse