Annonse
KANSLEREN: Angela Merkel står hardt på at kuttpolitikken må fortsette og at alle land må betale gjelden si. Da blir det gjerne sånn, grunnet Tysklands klare lederposisjon i Europa. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Et dypt splittet Europa

Det er ikke lett å forklare en arbeider i Estland at hun skal hjelpe Syriza i Hellas med å holde valgløftet om 80 000 kr i minstelønn, når hun selv tjener bare halvparten.

Vi har fått et Europa-kart der landene er splittet i en økonomisk nord-sør akse. De rike landene i nord mot det gjeldstyngede og økonomisk vanstyrte sør.

Krisene i Europa er mange og alvorlige. Den økonomiske krisen har vart siden finanskrisen i 2008. Den har ført vår verdensdel ut i en økonomisk resesjon som har fått alvorlige politiske konsekvenser. Den økonomiske nedturen har skapt enorm arbeidsledighet og senket levestandard for millioner av mennesker.

Samtidig er Europa et drømmenes og mulighetenes land for millioner av fattige og forfulgte mennesker på flukt fra kriger og katastrofer i Midtøsten og Afrika. Enorm migrasjon til det europeiske kontinent, sammen med hanglende økonomi, har frembrakt ekstreme politiske bevegelser og nye misnøyepartier på begge de politiske fløyene.

Vi har fått et Europa-kart der landene er splittet i en økonomisk nord-sør akse. De rike landene i nord mot det gjeldstyngede og økonomisk vanstyrte sør.

I fjor opplevde så Europa at Russland med en militær lynaksjon annekterte deler av nabolandet Ukraina. Og president Putin er fortsatt i gang med å redefinere det europeiske grensekartet med den voldsomme krigføringen øst i Ukraina.

Dermed har vi et Europa som ikke bare er splittet nord/sør, men også i en militær øst/vest-akse.

Statsledernes heftige reisevirksomhet i disse dager forteller om en dyp bekymring for denne utviklingen. Nå prøver de fortvilt å finne løsninger gjennom et desperat diplomati.

Den tyske kansleren Angela Merkel og den franske presidenten Francoise Hollande har besøkt Putin i Moskva og et nytt møte skal finne sted i Minsk denne uken. Sjansene for en virkelig våpenhvile synes imidlertid små så langt.

På den økonomiske fronten har den nye finansministeren i Hellas vært på turné for å få støtte til gjeldssanering for sitt økonomisk vanstyrte land. Hos Merkel og den europeiske sentralbanken møtte han imidlertid veggen.

At den rike delen av EU bør hjelpe Hellas av med noe av gjeldsbyrden er ikke helt urimelig. Men det er ikke lett å forklare en arbeider i Estland at hun skal hjelpe Syriza i Hellas med å holde valgløftet om 80 000 kr i minstelønn, når hun selv tjener bare halvparten.

Verken på den økonomiske eller den sikkerhetspolitiske fronten er det lett å se noe lys i tunnelen for Europa. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse