Annonse

Et ekte, europeisk drama

Selvstendighet er selvsagt besnærende. Men konsekvensene for Skottland selv kan også vise seg å bli temmelig dramatiske.

Argumentet som de skotske nasjonalistene bruker for full skotsk selvstendighet, er besnærende enkelt. De spør: Hvem kan styre Skottland bedre enn skottene selv?

Det skotske folket er bare timer unna sitt skjebnevalg. Meningsmålingene forteller at det blir en politisk thriller uten like. Skottene er splittet på midten i synet på om Skottland skal bryte ut av unionen med England, Wales og Nord-Irland, om Storbritannia skal bli et Lillebritannia. Dersom valgresultatet viser et flertall for å bryte ut av den 307 år gamle unionen, vil det få vidtrekkende konsekvenser. Ikke bare for Skottland selv og det resterende Storbritannia, men skotsk selvstendighet vil også kunne få dramatisk innvirkning ellers i Europa.

Argumentet som de skotske nasjonalistene bruker for full skotsk selvstendighet, er besnærende enkelt. De spør: Hvem kan styre Skottland bedre enn skottene selv? Det er vel kjent at skottenes mistro til makten i London er betydelig, og langt fra helt grunnløs. Skottland er dessuten et land der konservative partier har særdeles dårlige kår. Derfor gjør det nok ikke all verdens inntrykk at statsminister David Cameron nærmest bønnfaller skottene om å forbli i unionen.

Selvstendighet er selvsagt besnærende. Men konsekvensene for Skottland selv kan også vise seg å bli temmelig dramatiske. Skottene ønsker å forbli i EU, men EU-kommisjonen har gjort det klart at Skottland må rykke tilbake til start og forhandle frem betingelsene for sitt eget medlemskap fra grunnen av. Skottene vil ved løsrivelse måtte gå ut av pundet som valuta, men ønsker seg ikke euro heller. På toppen av dette er landet uten sentrale institusjoner som sentralbank og kredittilsyn, for bare å nevne noen institusjoner som må på plass for at EU skal godkjenne Skottland som medlemsland. Flere eksperter mener skottene vil stå overfor et skred av politiske og økonomiske utfordringer.

I noen kretser frykter man at skotsk løsrivelse kan bli et forbilde for nasjonale separatister ellers i Europa. Separatistiske strømninger finnes i mange land, der flere nasjonaliteter og kulturer lever innenfor de samme grensene. Vil katalanerne i Spania bli neste ut? Kanskje er frykten overdrevet. Og kanskje vil skottene tross alt forbli i det lange, historiske fellesskapet med walisere, irer og engelskmenn. Vi vil snart få vite.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse