FORNØYD: Professor Lars Uhlin-Hansen i Tromsø kan nå juble over at et flertall på Stortinget gir ham og fagmiljøet det de har kjempet for i mange år: Muligheten til å gjøre DNA-analyse i forbindelse med politiets straffesaker. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Et endelig gjennombrudd

Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth har lagt ned et solid politisk arbeid, og sikret flertall i en sak som styrker nasjonale kunnskapsmiljøer i Tromsø.

Et såkalt Dok-8 om å gi Rettsgenetisk senter (RGS) i Tromsø i oppdrag å utføre DNA-og sporanalyse, er torsdag fremmet  i Stortinget.

Representantforslaget kom fra Cecilie Myrseth, stortingsrepresentant fra Troms (Ap), som har forankret saken i egen stortingsgruppe, og i flere av de øvrige partiene. Ap, Senterpartiet, SV og KrF står som forslagsstillere.

Det er dermed klart at flertall er sikret når saken blir tatt opp til behandling i Stortinget senere i vår. Her har Cecilie Myrseth lagt ned godt politisk arbeid, og sikret gjennombrudd for en sak det har vært kjempet for fra ulikt hold i flere år.

Saken har vært en gjenganger i nyhetsbildet. Elisabeth Aspaker (H), Tove Karoline Knutsen (Ap) og Anne Marit Bjørnflaten (Ap), Myrseths forgjengere fra Troms på Stortinget, har alle tatt opp saken med jevne mellomrom, etter at Stortinget allerede i 2008 vedtok å utvide adgangen til å registrere DNA-profiler i strafferettspleien.

Lovendringen innebar økt adgang til å registrere DNA-profiler til bruk under etterforskning, samt en utvidet adgang til å registrere personer dømt for lovbrudd.

I forbindelse med reformen vedtok Stortinget også å opprette et DNA-analyseinstitutt ved Universitetet i Tromsø, som et supplement til Rettsmedisinsk Institutt (RMI) i Oslo. Det førte til opprettelsen av Rettsgenetisk senter (RGS). I dag utfører RGS forskning og kompetanseutvikling innen rettsgenetikk, men har frem til nå ikke kunnet gjennomføre analyser i forbindelse med straffesaker.

At denne avklaringen nå kommer, betyr at Norge skal ha to nasjonale miljøer for DNA-analyser, og at RGS i Tromsø skal være ett av disse.

Laboratoriet skal dekke hele landet, men vil bety mye for politidistriktene i Nord-Norge, som ikke lengre trenger å sende prøver til Oslo for analyse. Det vil forhåpentligvis føre til en raskere etterforskning.

I Tromsø har man bygd opp et spesialisert miljø både når det gjelder forskning og undervisning knyttet til DNA-analyser.  

Det er investert mye i store lokaler i det nye MH-bygget, som er spesialinnredet for rettsgenetisk analysevirksomhet. Drivkraften i dette arbeidet har vært professor Lars Uhlin-Hansen, som vi omsider kan gratulere med en stor seier.

Fagmiljøet hans i Tromsø får nå får tilgang på reelle prøver fra politiet, en erfaring om også vil bli viktig i forskningssammenheng. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse