Annonse
SEIERHERREN: Bjørn Gunnar Jørgensen vant en klar seier med 38 mot 10 stemmer på nominasjonsmøtet lørdag, og blir ordførerkandidat for Tromsø Frp. Foto: Mathilde Torsøe/Nordlys

Et endelig oppgjør

Frp i Tromsø har tatt et endelig oppgjør med partiveteranen Jan Blomseth, og kastet ham ut av listen.

Jan Blomseth og hans fløy er ute av Tromsø Fremskrittsparti for godt. Etter 24 år i bystyret er den politiske kalkulatoren fra Sørreisa vraket av eget parti. Blomseth er et sjeldent paradoks i et moderne parti som søker innflytelse. Han elsker Frp, det har vært livet hans, men han har skydd makten når muligheten bød seg.

Tor Egil Sandnes, selve symbolet på partiets grasrot i Tromsø, er også ute av politikken etter å ha representert Frp lokalt siden 1980-tallet. På nominasjonsmøtet var det alt eller ingenting for Blomseth og hans kamerater.

Det endte med nederlag. Og en soleklar seier til fienden og rivalen Bjørn Gunnar Jørgensen. Hans fløy gjorde rent bord, og Blomseth-tilhengerne er helt utradert fra kommunevalglisten.

Med dette håper et stort flertall i partiet å sette en stopper for indre splid som har lammet Tromsø Frp i mange år. Etter hvert har konfliktene mellom fløyene blitt personlig, ja rent ut hatefull.  Det handler om dårlig personkjemi, folk som ikke tåler trynet på hverandre.  Partiveteranen Bente Holtan Openshaw sa fra talerstolen at det har vært leit og trist å følge et splittet parti fra sidelinjen.

Nominasjonsmøtet ble et slags endelig oppgjør mellom folk som har kranglet i årevis. Med dårlig skjult forakt, passet de to fløyene på å utveksle sarkasmer og ufinheter en siste gang. Noe av det av en karakter som ikke egner seg på trykk.

På mange måter visste Blomseth og parhesten Sandnes hva som kom. Blomseth orket ikke engang møte opp for å tale sin egen sak. Han hadde reist til Thailand, der han kunne følge sitt eget politiske endelikt direkte på Nordlys sin stream.

Politisk legger Frp listen meget høyt med motstand mot bompenger som flaggsak. - Jeg kommer aldri til å akseptere At Frp deltar i en politisk allianse som innfører bompenger i Tromsø, sa tredjekandidat Kristoffer Kanestrøm. Også de to toppkandidatene Bjørn Gunnar Jørgensen og Anni Skogman kom med lignende garantier.

Dette er et meget høyt spill av Frp. Jens Johan Hjort og Erlend Svardal Bøe har på sin side forsikret at Høyre vil gi Tromsø en byvekstavtale. For at Staten skal bidra med penger, må nemlig Tromsø betale en egenandel i form av bompenger.

Om kun 10 måneder, etter valget, kan Frp stå i følgende situasjon: Enten svelge bompenger som virkemiddel, eller sørge for at Arbeiderpartiet fortsetter å styre Tromsø.

Tromsø Frp kan komme til å ende opp med å akseptere bompenger for å forhindre at Gunnar Wilhelmsen blir ordfører.

Det er ikke utenkelig. Bare tenk på hva Frp har akseptert for å sitte i regjering. Eller for å ta Venstre inn i folden, og nå KrF. Frp har vraket egen klimapolitikk, godtatt bompenger over en lav sko i hele Norge, økt drivstoffavgiften, økt NRK-lisensen, og velsignet en eksplosjon i antall offentlige ansatte.

Frp har fått lang erfaring i løftebrudd og smertefulle kompromisser. Da kan bompenger i Tromsø være et lite offer i bytte med et par byrådsposter.

Men hvis det skulle skje etter valget, vil Jan Blomseth kunne koste på seg et bredt glis på sitt regnskapskontor i Kløverveien. Og konstatere at han fikk helt rett i at Jørgensen, Skogman og Kanestrøm ikke er til å stole på i partiets viktigste sak.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse