Annonse
Vi liker ikke at et privat selskap med adresse i utlandet, eller i Oslo skal styre på fjellet vårt, skriver Senterpartiets Tor Mikkola i Nordkapp. Foto: Colourbox / Andrey Armyagov og Senterpartiet

La oss ta Nordkapp tilbake!

... vi liker ikke at andre skal utnytte oss, at andre skal komme hit og okkupere vår flotte naturperle, utnytte den maksimalt for å suge pengene med seg ut, ut av kommunen, ut av landsdelen og ut av landet.

Nordkappsaken har virkelig fått frem det beste i befolkningen. Et utrolig samhold og fantastisk engasjement. Det snakkes politikk og det drøftes løsninger over en lav sko. De fleste er både saklig og kreativ, selv om noen lar følelsen ta overhånd og kommer med noen saftige uttrykk. Det tåler vi, vi er faktisk nordkappværinga og e frisk i språket.

Det har våknet en kampånd som resten av Norge beundrer og ser opp til. Det hagler inn med støtteerklæringer og hjelp fra jurister og fagfolk. Samtidig får Norges, Europas og kanskje verdens mest spektakulære turistreisemål, masse oppmerksomhet. Hvem vil ikke nå til Nordkapp, møte de tøffe folkene og stå på «verdens ende» og speide ut i evigheten, midnattssol og blått hav.

Under alt dette ligger det en spenning i lufta som er til å ta å føle på. Spenningen om Nordkapp endelig skal bli vår. Etter snart 100 år på kapitalistenes hender, der fjellet ble kolonisert og lokalbefolkningen ble tilskuere til et sirkus av hastende turister, som springer fra store cruiseskip inn i bussene for å nå seg en time eller to på platået. Eller lange bilkøer og fult av campere som skal på platået for å føle på uendeligheten.

Uendeligheten…., ja hva er uendeligheten. Nå har millioner av mennesker besøkt Nordkapp i en hel uendelighet, uten at vi, vi vanlige Nordkappværinga, har sett noe til de store inntektene. Det er ikke det at alt handler om penger, men hvorfor ikke…, vi skal da kunne tjene på at vi har denne diamanten i vår kommune. Alle vil dit, turister betaler i dyre dommer for å komme seg dit, hvorfor skal ikke vi kunne få litt av disse pengene. Vi vil så gjerne vise frem vår kommune, vi liker besøkende, men hvorfor skal vi sitte fattig igjen, bare for å være snill.

Vi e stolt over oss selv…, nordkappværingen. Vi e stolt over naturen og fjellene, vi er stolt over våre flotte fiskevær og stolt over våre hardbarka fiskera. Vi e stolt over Nordkapplatået, som også er symbolet i kommunevåpenet vårt. Ja vi er til og med stolt over Nordkapphallen som kapitalister fra Oslo eier. Vi e stolt over, og glad i kommunen vår.

Så ka e feilen…, jo vi liker ikke at andre skal utnytte oss, at andre skal komme hit og okkupere vår flotte naturperle, utnytte den maksimalt for å suge pengene med seg ut, ut av kommunen, ut av landsdelen og ut av landet. Vi liker ikke at noen skal ha fordeler av å feste landområdene på Nordkapp, for å holde konkurrentene unna. Vi liker ikke at lokalt næringsliv er avhengig av et privat selskap, for å kunne ta med seg sine gjester for å oppleve klippen i mot nord, Nordkappfjellet. Vi liker ikke at et privat selskap med adresse i utlandet, eller i Oslo skal styre på fjellet vårt.

Jeg er kommunestyrerepresentant og har lest sakspapirene, ja til og med advokatens råd for hvordan vi burde regulere Nordkapphalvøya, den som er unntatt offentlighet. Og jeg har lest konsulentfirmaenes «mulighetsstudie» om hvordan vi best kan regulere området. Og ganske enkelt…., ut fra hvordan jeg forstår dokumentene, så sier de KJØR . Advokaten kommunen har engasjert, konsulentfirma som kommunen har engasjert, sier det vi hele tiden har trodd på. VI KAN TA NORDKAPP TILBAKE. De til og med råder oss til det. Lokalt næringsliv vil tjene på det, friluftslivet vil tjene på det, lokalbefolkningen vil tjene på det, turistene vil tjene på det og ikke minst, Dagens fester vil ikke tape noe på det. Og med en bedre forklaring i arealplanen om hvorfor vi vil ha offentlige områder, vil ingen kunne gå til sak mot oss i ettertid.

Så la oss ikke lage en skandale og stemme for privatisering på Nordkapp. La oss heller starte saken på nytt med den ekspertise vi kan få, slik at vi med stolthet kan ta oss en tur på platået og være stolt nordkappværing.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse