Annonse
FYLLEFEST: Det var hele julebordssesongen konsentrert på én dag, skriver forfatteren av innlegget om fjorårets folketog. Foto: Vegard Stien

Et farvel til Folketoget

Folk tok tak i fremmede og brølte dem i ansiktet.

Så trist at vi ikke skal se på Folketoget i år, tenkte jeg da jeg gjorde klart bunaden i går.

Det har vært en liten tradisjon siden vår eldste var baby, men nå er det slutt.

Begeret rant over i fjor da begeret åpenbart var for fullt for veldig mange godt voksne mennesker, fra tidlig på morgenkvisten.

Jeg avfeide en av mine utenlandske kolleger som snakket nedsettende om 17.mai tidligere den uka i fjor. Han nektet å delta med sine barn da han oppfattet det som en utagerende fyllefest. «I fjor så jeg en full mann slå til en like full dame i bunad midt på gata, på lyse dagen.» sa han. «Jeg tror vi tar oss en tur på fjellet i år.» Helt uvanlig, sa jeg. De aller fleste i Norge respekterer at 17.mai er barnas dag, bedyret jeg. Og tok min datter med for å se Folketoget i fjor.

Klokka 16:30 var en del av den bunadskledde befolkningen så full at de sjanglet i gatene.

Folk tok tak i fremmede og brølte dem i ansiktet.

Flasker ble knust på fortauet.

Det var hele julebordssesongen konsentrert på én dag.

På The Edge, der vi spiste lunsj med noen venner og stor barneflokk tidligere på dagen, falt en fyr av stolen fordi han var for full til å sitte oppreist. En annen hadde et lyd- og aggresjonsnivå som var direkte ubehagelig. Vi forlot sentrum før Folketoget var halvveis ferdig, etter barnets ønske.

I år skal vi for det meste være hjemme og på skolen. Og det skal bli skikkelig koselig det også. Men det er betenkelig at skjenking har fått så stor betydning for 17.mai feiringen at familier vurderer å skåne sine barn for den.

God feiring til alle sammen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse