Annonse
SJØMAT: Vil du ha sunne næringsstoffer fra havet i maten din? Da kan du spise leverpostei med Omega-3 på brødskiver som også inneholder Omega-3. Eller spise sjømat, som f.eks. skreimølje med blåskjell, reker og friske grønnsaker.

Et fesk førr faen!

Nå slipper du å spise fisk. Vi har nemlig fått et nytt brød som inneholder tran. Jippi.

Nå slipper du å spise fisk. Vi har nemlig fått et nytt brød som inneholder tran. Jippi.

Gla'-nyheten ble sluppet i Tromsø denne uken, der (sitat fra Nordlys' sak) «Mange års forskning på Universitetet i Tromsø har nå resultert i brødet som inneholder masse Omega-3».

Det kalles også «en sensasjon» av dem som står bak produktet. Jeg tviler ikke. Og jeg vil heller at det skal finnes brød med Omega-3 enn at det ikke finnes Omega-3. Men er ikke dette litt som å svømme over de syv hav etter saltvann?

Jeg husker en av de første gangene jeg var i England, på begynnelsen av åttitallet. Reklame på TV var noe nytt og spennende, og jeg satt storøyd og så på skjermen, slukte alt som flimret foran meg, reklamene inklusivt.

Så dukket det opp en reklame for fiskepinner, eller «fish fingers» som det het i reklamen. De så veldig fristende ut, gyllenbrune og nystekte, og med en kritthvit kjerne av herlig fiskekjøtt.

Det var en klassisk kjernefamilie som satt og spiste hurtigmaten mor hadde laget. I Maggie Thatchers England var det mor som laget mat, det fikk da være grenser for å være moderne.

Og mens hele familien satt der og smilte og koste seg med denne lettvinte hurtigmaten (så lett at Far nesten kan lage det selv!) kom slagordet opp på skjermen, mens en brumlebass gjentok det verbalt: «New fish fingers! Doesn’t taste like fish at all!». Det var et snålt førstemøte med utlandets gourmetvaner for en liten guttepjokk fra Nordland.

Den allmenne kunnskapen om ernæring, kosthold, helse og kropp har aldri vært høyere og bedre enn den er i dag. Vi vet hva som er skadelig og vi vet hva som er sunt. Og vi vet at det å bevege seg, kombinert med å spise sunnere og mindre, er bra for kroppen. Samt at røyking og drikking er farlig.

Og så prøver vi å finne en tålelig balanse mellom hva vi synes er godt, gøy og til å leve med, enn si overleve av.

Nå synes jeg ikke det gjør noe at noen har brukt år på å forske seg frem til et sensasjonelt brød som inneholder Omega-3 fra tørket norsk silderogn. Tvert imot. Og for all del, det er bedre at barn og voksne får i seg sunt fett på dette viset enn at de ikke får det i seg.

Likevel: Er det ikke smått ironisk at vi i Tromsø bor på ei øy, omkranset av et hav som bugner over av så mye Omega 3-fett at selv flokker av havpattedyr større enn busser kommer svømmende helt fra Karibien og hit bare for å delta i en spisefest av dette fettet som det tyter over av i havet rett utenfor stuedøra vår?

Folk må gjerne lage hva de vil av menneskelig føde som inneholder tilsatte mengder av stoffer kroppen vår trenger. Kalsium, magnesium, C- og D-vitaminer, jern og Omega-3.

Jeg har sett både leverpostei, knekkebrød, røkte kyllingpølser og annet snusk markedsført med «inneholder Omega-3!». Det er derfor neppe lenge til før vi får sjokolade, potetgull, softis og bacon som inneholder Omega-3.

For ikke å glemme kaffe, drinker («tran & tonic» høres ut som en vinner, ikke sant?) og snus og sigaretter med Omega-3.

Og da er vi tilbake til reklamefilmen fra England, nemlig det idiotiske at smaken av fisk er noe vi av en eller annen grunn skal unngå.

Hallo. Vi bor rett ved de reneste og mest næringsrike havområdene i verden, der vi uten å sette et eneste såkorn kan dra opp selvproduserende proteiner av internasjonal toppklasse i uhorvelige mengder. Og den gir oss velsmakende og uovertruffen mat resten av verden misunner oss.

Voksne nordmenn, og i særdeleshet i kystnære områder, som sier at de ikke liker fisk, ser jeg ned på. Ja, det er snobbete av meg, men jeg gjør det åkkesom.

Og jeg ser enda mer ned på dem som liksom skal skåne barna sine for å kjenne smaken, eller bare lukten, av fisk.

For du trenger ikke spise brød eller pølser for å få i deg tiltrengte mengder med Omega-3.

Så jeg sier som de gjør på Yttersia: Et fesk førr faen! Det er sunt. Det er godt. Og det er tøft.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse