Annonse
Miljøvernminister Tine Sundtoft (t.v.) og statsminister Erna Solberg møtte lederen for FNs klimapanel, Dr. Rajendra K. Pachauri, på Statsministerens kontor i Oslo tidligere i høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oljeprisen faller. Heldigvis finnes det en annen eventyrlig mulighet.

Et fornybart energieventyr i nord er mulig, skriver Kari Elisabeth Kaski i Zero.

Vi trenger mer enn en setning eller to om fornybar energi i nord, vi trenger en visjon for hvordan denne næringen kan bli en langsiktig og vekstkraftig næring i landsdelen.

10. november 2014: statsminister Erna Solberg er på rundreise i Nord-Norge og presenterer rapporten «Nordkloden». Der fremheves olje- og gassnæringen i nord som det neste store energieventyret. Men oljeprisen er på vei ned, og er på rundt 83 dollar fatet.

10. desember 2014: Det varsles om nedskjæringer i oljebransjen, og det stilles spørsmål ved nye prosjekter. Oljeprisen er på rundt 63 dollar fatet. Og mange tror den skal lenger ned.

Heldigvis finnes det et en annen eventyrlig mulighet – fornybar energi.

Mange har vendt blikket mot nord når det gjelder muligheten for å forlenge det norske olje- og gasseventyret. Ifølge rapporten er det anslått at rundt 22 prosent av verdens uoppdagede olje- og gassressurser kan befinne seg i Arktis. Fortsatt telles det på knappene når det gjelder utbygging av dyre og teknisk krevende felt i Barentshavet. Og mange i olje- og gassbransjen så vel som en del politikere, venter på neste omkampsmulighet for å få tillatelse til å lete etter olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

For alle som ønsker seg dette eventyret vil fallende oljepriser fortone seg som dårlige nyheter. Nå er det jo ikke noe nytt at oljeprisen svinger, og det vil derfor være fornuftig å ha flere bein å stå på. Derfor er det oppsiktsvekkende at ikke rapporten i større grad tar for seg en annen viktig næringsmulighet i regionen, nemlig fornybar energi i form av vindkraft. Vi trenger mer enn en setning eller to om fornybar energi i nord, vi trenger en visjon for hvordan denne næringen kan bli en langsiktig og vekstkraftig næring i landsdelen. Det er i tillegg langt bedre for klima. Skal vi ta vår egen klimapolitikk på alvor og realisere et grønt skifte, trenger vi å bygge ut betydelige mengder fornybar energi for å kunne fase ut fossil energibruk.

NVE har allerede gitt konsesjon til 20 vindkraftparker i Nord-Norge. Det er søkt konsesjon for ytterligere 17 parker. Jeg skal ikke ta stilling til om alle disse blir bygget eller bør bygges. Men faktum er at bygging av vindkraft representerer en betydelig næringsmulighet i Nord-Norge. Vindressursene er gode og vi har dugelig med landareal. I tillegg faller infrastrukturen på plass, når ny kraftlinje mellom Ofoten og Balsfjord er ferdig. Senere forlenges linjen til Hammerfest. Da kan vi, i tillegg til sårt tiltrengt forsyningssikkerhet i vår landsdel, få effektiv avsetning på den fornybare kraften vi bygger. I tillegg vil fornybarnæringen ha betydelig lenger perspektiver enn olje- og gassnæringen, og være del av klimaløsningen, ikke del av klimaproblemet.

La oss få et energieventyr i nord som bidrar til grønt skifte!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse