Annonse
Vi må nå betale vår andel av prisen for en langtidsplan der man la ned mesteparten av forsvaret i Nord-Norge.Teorien om at landsdelen skal forsvares med et bevegelig høyteknologisk forsvar fra Sør-Norge (les Ørlandet) er ikke noe annet enn – en teori, skriver Einar Sørensen. Bildet er fra Øvelse Vargflokk i Sør-Varanger i oktober 2017. Foto: Jarl Van Sterkenburg, Forsvaret

Et forsvarsløst Nord-Norge i Putins skygge

Statsminister Erna Solberg kan bare ta frem kalkulatoren og akseptere at Brussel-turen til  NATOs toppmøte 11- 12. juli blir særdeles kostbar. Donald Trumps marsjordre om å øke forsvarsbudsjettet til 2 prosent av Brutto Nasjonal-produkt (BNP) er ikke noe mindre enn et ultimatum.

I et Norge i feriemodus er det ikke mange som innser at disse julidagene i 2018 vil bli husket som starten på slutten for det tradisjonelle NATO som forsvarsallianse – med de utrolige utfordringer dette betyr for forsvaret av spesielt Nord-Norge.

President Donald Trumps opptreden først i Brussel, så i Storbritannia og til slutt møtet med Russlands mektige hersker Vladimir Putin i Helsingfors innleder en helt ny tid. Den person vi hittil har sett på som den fri verdens leder har fjernet enhver tvil om at han misliker både NATO og EU så sterkt at han likegodt har erklært EU som en «fiende av USA» i økonomisk forstand.

Den tyske utenriksminister sier i klarspråk at fra nå av kan vi ikke stole på USA. Det hjelper ikke at sentrale regjeringsmedlemmer fra Washington som driver storstilet brannslokking. De er selv like sjokkert som omverdenen overfor det solospill Trump bedriver. Spørsmålet er snarere hvor lenge folk som forsvarsminister James Mattis i USA holder ut kaoset som nå truer vesten mer enn noen gang etter den andre verdenskrig.

Når Norge kommer ut av sommersløvheten må vi uten opphold gå i gang med en debatt om Norges plass i Europa og krav til et troverdig forsvar. Det er i denne alvorlige situasjon at nytenkning tvinger seg frem. En sentral politiker som Aps Espen Barth Eide tok i en Dagsnytt 18-debatt i NRK til orde for at Norge nå må revurdere sin forsvarsstrategi mer i retning av europeisk og nordisk vinkel og mindre avhengig av det USA som flere og flere i Europa ikke lenger kan ha tillit til. Det er et svært viktig innspill som må følges opp.

NATO kommer neppe til å gå i oppløsning og USA forsvinner ikke. Men det nye NATO blir  sterkt europeisert. Av alliansens 29 medlemsland er 22 EU-medlemmer. Storbritannia som går ut av EU fra 2019 av har bedt om  plass i den nye europeiske forsvarsorganisasjon som nå bygges opp i rasende fart. Norge er også ønsket velkommen her. Plutselig får vi fellesskap med våre nordiske naboer. Det er tale om en all-europeisk samling av både medlemmer og ikke-medlemmer av EU.

I denne debatten må nordnorske politikere ikke være tause. Som jeg skrev i min artikkel i Nordlys 28. juni – «Slik kan Andøya flystasjon berges», så må Nord-Norge nå virkelig brette opp skjorteermene og sørge for at i en revidert Langtidsplan for Forsvaret allerede ved fremlegg av statsbudsjett for 2019  må  sikre Nord-Norge  førsteplass.

Det er bare å hente frem fra skrivebordsskuffene i Forsvarsdepartementet alle planer om Host Nation Support (Vertslands-støtte til allierte) – herunder COB-basene (Collocated Operating Base) som var forhåndslagring av utstyr og drivstoff for flystyrker. I Nord-Norge hadde Bodø, Andøya, Evenes og Bardufoss alle COB-status. I dag fjernet uten debatt.

Vi vet alle nøyaktig hva som kreves i Nord-Norge: Andøya flystasjon må bevares, vi må få en skikkelig helikopterskvadron på Bardufoss – og Hæren må bygges opp med moderne stridsmidler.

Det nye NATO vil koste like mye som det gamle. Statsminister Erna Solberg kan bare ta frem kalkulatoren og akseptere at Brussel-turen til  NATOs toppmøte 11- 12. juli blir særdeles kostbar. Donald Trumps marsjordre om å øke forsvarsbudsjettet til 2 prosent av Brutto Nasjonal-produkt (BNP) er ikke noe mindre enn et ultimatum.

Det betyr at regjeringen må legge på bordet 15 milliarder NOK årlig ekstra til forsvarsformål.

Hva betyr dette?  Norge har et BNP på ca. 3400 milliarder NOK. I dag brukes 1,6 prosent på Forsvaret – dvs. ca. 55 milliarder NOK. Med 2 prosent blir summen 68 milliarder NOK, dvs. 12 – 15 milliarder mer pr. år. En særdeles sta norsk statsminister vil nok insistere på at dette målet skal oppnås ved at «budsjettet skal beveges i retning av å bruke minimum 2 prosent av BNP innen 2024». Men det som gjaldt i går, havner fra disse julidager rett i  søppelkassen.

Vi kan mene hva vi vil om Donald Trump, men som mange har sagt: Den største feil er å undervurdere han.  Det vi var vitne til senest under NATOs toppmøte er ikke et soloutspill. USA er ganske enkelt luta lei av å dekke over 75 prosent av NATOs utgifter.

Vi må nå betale vår andel av prisen for en langtidsplan der man la ned mesteparten av forsvaret i Nord-Norge. Teorien om at landsdelen skal forsvares med et bevegelig høyteknologisk forsvar fra Sør-Norge (les Ørlandet)  er ikke noe annet enn – en teori. Du kan ikke forsvare et sted som Tromsø med  droner fjernstyrt fra en bunkers i Trøndelag, for ikke å snakke om fra et dronesenter i Nevada i USA!

Hvis Erna Solberg & Co ikke forstår at vi i Nord-Norge mener alvor med vårt krav om at forsvaret av landsdelen må styrkes etter en villet rasering av det vi hadde av et  troverdig invasjonsforsvar, så bør vi gi statsministeren og rikspolitikerne beskjed om at vi denne gang ikke vil sitte stille og holde kjeft.

Slik vi har stelt oss med det nasjonale forsvar er US Marines i Trøndelag ikke noe annet enn kanonføde. De amerikanske troppene her utsettes for en enorm risiko fordi de sitter i første linje som følge av forsømmelsene i Nord-Norge. Det bør vi fortelle amerikanerne. De vil neppe sitte stille og finne seg i det. Det er et glassklart budskap som ikke kan misforstås.

Det får ikke hjelpe om regjerings- og stortingskretser rynker på nesen om nordlendinger skulle begynne med forsvars- og utenrikspolitikk. Det er ikke noe nytt for oss. Når finnmarkingene kunne gjøre opprør mot regionreformen som de oppfatter som sterk urett, så skulle det jammen bare mangle at landsdelen ikke blir hørt om noe så viktig som forsvaret.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse