Annonse
CANNABIS: I Colorado finnes det godteri som inneholder cannabis.

Et frislipp av hasj vil ha ganske andre konsekvenser

I Colorado selges også cannabisen som del av de forskjelligste matvarer. Eksempelvis som ingrediens i godterier.

I Norge brukes det lite marihuana; vi benytter oss av den langt sterkere utgaven hasj.

Legalisering av cannabis i Colorado og Washington dreier seg i praksis om den mildeste utgaven i gruppa, marihuana. Det er dette røykestoffet – tørkede blader og stilker – som er praktisk talt enerådende i USA. Her i landet brukes det lite marihuana; vi benytter oss av den langt sterkere utgaven hasj (kvaen fra blomsten). Samtidig er innholdet av virkestoffet THC i hasj nesten tredoblet de siste årene, så en hver sammenligning med legaliseringen i noen amerikanske stater blir derfor fullstendig sludrete: et frislipp her vil ha ganske andre konsekvenser. 

I Colorado selges også cannabisen som del av de forskjelligste matvarer. Eksempelvis som ingrediens i godterier. Men, selvsagt bare for voksne.

* Men vi vil jo ikke legalisere, sier tilhengerne av avkriminalisering og medisinsk bruk. 

* Vi vil bare ha et godt kontrollert salg. Og dessuten til medisinsk bruk. 

Nå vel, til medisinsk bruk finnes det allerede. Som munnsprayen Sativex er den i noen tilfelle velegnet til å hindre og lindre muskelkramper. Det kjedelige er bare at du utelukkende kan få den på resept. Dessuten har den ikke en gang særlig rusvirkning.

For et års tid siden hadde jeg en telefon fra en som fremstilte seg som broren til en sterkt plaget gutt. Denne hadde så store smerter at han absolutt trengte en cannabiskur. Gråten lå på lur i stemmen. Dessuten var han selv med i gjengen som skulle stifte en legaliseringsgruppe (ooops – unnskyld: de skulle bare kjempe for cannabis til medisinsk bruk). Han ville ha min støtte i dette. Da jeg gjorde oppmerksom på at stoffet allerede finnes innen medisinen, og at broren bare burde henvende seg til fastlegen sin, ble han ganske rasende. Gråten forsvant. Det var jo ikke det som var meningen! Brorens behov var at det fantes i butikkene, så han kunne kjøpe det når han trengte det. Mot smerter. Om jeg ikke kunne forstå såpass? Dessverre – jeg var for dum.

I fjor høst fulgte jeg med på nettforumene og bloggene til en del av brukerne i Colorado, rett før cannbis ble legalisert. Der hersket en ganske så lystig stemning, og utbruddet fra en forumist var svært betegnende: «Nå slipper vi å bli syke så ofte!»

Avkriminalisering? Regulering? Beklager, jeg tror ikke filla på det. Jeg var i Colorado et par ganger siste halvdel av 90-tallet. Allerede da var agitasjonen sterk, men de ville «bare» avkriminalisere. I Washington har cannabis vært avkriminalisert i en årrekke. Da dette ble innført var det godt nok. Nå har presset blitt så stort at også denne staten innfører «rekreasjonsbruk». Og flere står i kø. Det er godt mulig det finnes troskyldige nordmenn som virkelig tror på at dette vil være nok her i landet. Og det er ikke tvil om at en del tilhengere av avkriminalisering er naive nok til å tro at dette vil bli siste stasjon. I virkelighetens verden vil det heller bli første stasjon – på en jernbanestrekning jeg ikke tror mange vil reise langs. Til det passerer den litt for mange juv og råtne broer.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse