Annonse

Et gode for folk flest?

De sier at deres «nye» løsninger også er framtidas løsninger. Vi tror ikke på de løsningene.
NHO har brukt sommeren til å tegne Norges-kartet på nytt. Arbeidsgiverorganisasjonen mener at antall kommuner kan reduseres fra 428 til 77 i løpet av kort tid. 
 
Hva vil dette bety for den enkelte innbygger? Svaret er at det vil endre hverdagen dramatisk for mange. 
 
Har NHO glemt innbyggerne i landets kommuner? Husk at folk flest er glad i kommunen sin. 
 
NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener dagens kommunegrenser «er tilpasset forholdene vi hadde for 50 år siden». Å påstå at noe er gammeldags er blitt regjeringas og NHOs forklaring på alle reformer de ønsker å presse gjennom. De vil ha store, robuste kommuner. 
 
En forklaring på hva ordet «robust» betyr i denne sammenhengen har jeg ennå ikke sett.
 
De sier at deres «nye» løsninger også er framtidas løsninger. Vi tror ikke på de løsningene. Forskning på området viser at innbyggere i små kommuner er de som er mest fornøyd med velferdstilbudet. Og målet er vel fortsatt at innbyggerne skal få et best mulig velferdstilbud? 
 
NHOs forslag vedr. Finnmark, er seks kommuner. Er dette logisk? Er det gjennomtenkt? Hva med reisevei for de som ikke bor der kommunesenteret vil ligge? Og hvor skal kommunesenteret ligge? For de fleste vil det ikke være der det er i dag. 
 
Hva med skolevei, avstand til barnehage, butikker, legebesøk, og andre nødvendige gjøremål. Det er svært sannsynlig at en del av  dagens barnehager og skoler blir nedlagt for å sentraliseres til en større enhet, litt lenger unna. 
 
Et tips til alle innbyggere: Still spørsmål til politikerne i din kommune og spør hva en evt. kommunesammenslåing vil si for de tjenestetilbudene du har behov for.
 
Mange ordførere har vært ute og sagt at det bare er de store kommunene som tjener på reformen og at de ikke ser noen fordeler for de mindre. Skulle det bli så drastisk som NHO foreslår, med 77 kommuner, kan det fort bety at de store partiene Ap og Høyre vil dominere kommune-Norge på bekostning av de mindre partiene. 
For oss i Fagforbundet handler gode kommuner om mye mer enn antall kommuner. Kommunereformen burde handlet om avstand til kommunesentrum, barnehage, skole og sykehjem. Om lokaldemokratiet og nærhet til tjenester og om best mulig kvalitet på lokale velferdstjenester. 
 
Fagforbundet er opptatt av at spørsmålet om kommunegrenser avgjøres av fakta, frivillighet og folkeavstemning. 
 
Godt valg!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse