Annonse
NY LEDER I SYKEPLEIERFORBUNDET: Lill Sverresdatter Larsen jobber i dag ved sykepleierutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Hun er nå innstilt som ny leder i Norsk Sykepleierforbund. (Foto: Yngve Olsen/Nordlys)

Et godt valg

Hun vet hvor skoen trykker

Norsk Sykepleierforbund har sitt landsmøte på Gardermoen denne uken. De er den største arbeidstakerorganisasjonen i helsetjenesten. Sammen med Legeforeningen har de stor innflytelse på hvilke helsepolitiske saker som settes på dagsorden. Sykepleierne er også blant yrkesgruppene med aller størst tillit i befolkningen.

Lill Sverresdatter Larsen (40) fra Tromsø er innstilt som ny forbundsleder. Det kan bety et nødvendig skifte av fokus for Sykepleierforbundet. Debatten om norsk helsetjeneste handler nemlig alt for ofte om de store sykehusene lokalisert i og rundt Oslo.

Det preger i alt for stor grad oppmerksomheten til politikere og media. Hovedutfordringene i norsk helsevesen de neste årene, finner man nemlig i distriktene og aller mest i Nord-Norge. Det som vil prege utviklingen, er mangel på helsepersonell, både ved sykehusene og i  kommunehelsetjenesten.

De demografiske prognosene er utfordrende. Vi blir stadig flere eldre, i mange kommuner vil det være like mange i arbeid som det er folk utenfor arbeidslivet. Det vil si at forsørgerbyrden vil øke markant for den yrkesaktive delen av befolkningen. Dette vil stille nye og tøffe krav til organisering av velferd i kommunene.

Samtidig kan ingen yrkesgrupper i helsevesenet stille seg på siden av utviklings- og innovasjonsarbeid. Det handler om å forandre måten man yter tjenester på. Det er nødvendig i en tid med knappe ressurser og krevende tilgang på fagfolk.

Konkurransedyktig lønn og forsvarlige arbeidsforhold er selvsagt viktig for rekruttering til yrket. Men de ansatte i helsesektoren må også samarbeide med politiske myndigheter både nasjonalt og lokalt, for å utvikle velferdsstaten under strammere rammebetingelser.

Det har betydning hvilke røtter ledere har, hvilke erfaringer de sitter med og ikke minst hvilket kontaktnett de har.  At den nye lederen har lang erfaring fra Universitetssykehuset Nord-Norge, er en fordel. Universitetssykehusfunksjonene i nord er under press, her kan Lill Sverresdatter Larsen bidra med nødvendig innsikt i sentrale helsepolitiske miljøer.

Sverresdatter Larsen er et godt valg som leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er faglig sterk, vet hvor skoen trykker, og hun har markert seg som en tydelig forsvarer av ekspertise som grunnlag for beslutninger. Hun blir en sterk stemme fra nord i det nasjonale ordskiftet om helsepolitikk.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse