Annonse
Tiden er inne for å løfte kampen om beredskap og Forsvarets helikoptre i nord opp nok en gang, skriver Senterpartiets Sandra Borch. Foto: Forsvaret

Et hån mot beredskapen i Nord-Norge!

Jeg ønsker meg et Helse Nord som står opp for Nord-Norge og sier klart ifra til regjeringen at beredskapen i Finnmark vil bli kraftig svekket når leiekontrakten med Forsvaret går ut.

Kampen for Forsvarets helikopter i Nord-Norge har aldri vært viktigere, det er Korona-utbruddet et bevis på. Likevel er Bell-helikoptrene på Bardufoss snart historie, etter at regjeringen vedtok å flytte de til Rygge. Noe Senterpartiet hele tiden har advart mot.

15. april utløper Helse Nord sin avtale om bistand fra Forsvarets Bell-helikopter som har vært stasjonert i Kirkenes siden november 2019. Det er ingen tvil om at Bell-helikoptret har vært avgjørende viktig for Finnmark. I en landsdel med store avstander har vi erfart at Forsvarets helikopter har bistått oss mange ganger. Både i tilfeller der det har handlet om sykdomsforløp hos personer, men også i situasjoner rundt skredulykker og trafikkulykker.

Siden november i fjor har Bell hatt over 150 oppdrag i Finnmark som har reddet flere liv. Skiftende værforhold, avstander og mangel på tilgjengelige sykehus gjør beredskapen i Finnmark ekstra sårbar. Dette har blitt forsterket under den pågående Korona-krisen.

Korona-utbruddet har lært oss en ting, og det er at beredskap er avgjørende viktig for å ivareta alle i landet vårt best mulig. I Nord-Norge er helikopter avgjørende for beredskapen, og i verste fall handler det om liv eller død.  

Tiden er inne for å løfte kampen om beredskap og Forsvarets helikoptre i nord opp nok en gang. Regjeringen og de ansvarlige partiene som vedtok å flytte Bell-helikopteret til Rygge må nå innse at dette var feil. Jeg merker meg at det argumenteres med at det nå er leid inn sivile helikopter, men det må være lov til å spørre om dette er tilstrekkelig og ikke minst kostnadene rundt dette. Jeg er uansett rimelig sikker på at det ikke vil være det samme solide bidraget som 339 skvadronen på Bardufoss har bistått oss med i flere år.

I dag klarer Rygge å kun ha to maskiner på beredskap, og det må være lov å spørre hvordan det er mulig i en så stor avdeling. Ved tidligere deling mellom Bardufoss og Rygge var det kapasitet til å ha alle i beredskap. Rygge har pr nå ikke kapasitet til å drifte Bell 412.  Enda et bevis på at det er helt feil å flytte helikoptrene fra Nord-Norge.

Det er lett å skylde på Helse Nord i denne saken, men vi må heller ikke glemme at det er regjeringen som sitter med det avgjørende ansvaret. Er det slik at Helse Nord blir presset av regjeringen til å ikke bruke Forsvaret for nettopp å unngå at behovet for 339-skvadronen i Nord blir synliggjort? Jeg ønsker meg et Helse Nord som står opp for Nord-Norge og sier klart ifra til regjeringen at beredskapen i Finnmark vil bli kraftig svekket når leiekontrakten med Forsvaret går ut.

Det må i første omgang nå sikres at leiekontrakten med Forsvaret forlenges. Noe annet vil være å gamble med folk i Finnmark sin trygghet og deres liv. Nå må regjeringen ta ansvar!

Jeg garanterer også for at Senterpartiets kamp for å stoppe flyttingen av Forsvarets helikopter fra Bardufoss ikke er over. Noe annet er et hån mot Nord-Norge og beredskapen både sivilt og militært.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse