Annonse

Et illevarslende tegn

Aker Solutions har utsatt realiseringen av to bygg på 15 000 kvadratmeter i Tromsø. Oljeserviceselskapet bekrefter overfor NRK at byggestart ikke vil skje i år. Pressekontakten i Aker Solutions kaller det en «liten forsinkelse», men kommer samtidig med en illevarslende opplysning. Selskapet har heller ingen konkret dato for oppstart. Med andre ord, bygging i Tromsø er lagt på is i påvente av bedre markedsutsikter for oljeservicesektoren generelt og Barentshavet spesielt.

Det var en euforisk stemning i Tromsø da nyheten om Aker Solutions etablering i byen ble kjent i 2012. Mange så for seg inntil 300 høykompetanse-arbeidsplasser og muligheter for å bygge en industriell klynge knyttet til oljeindustrien. Universitetet i Tromsø fulgte senere opp med etablering av et nytt forsknings- og kompetansesenteret for petroleumsvirksomhet i Arktis, ARCEx.

 
Siden da har de dårlige nyhetene slått inn som brottsjøer fra Barentshavet. Det er blitt stadige forsinkelser i ny feltutvikling. Markedet for boreteknologi, utstyr og service har forverret seg. Oljeselskapene har boret tørt en rekke steder de siste månedene. Statoil meldte i juni at funnene på det lovende Johan Castberg-feltet er mindre enn tidligere antatt. Samtidig har det globale offshoremarkedet avtatt etter en periode med sterk vekst. Også forhold spesifikt for Aker Solutions kan ha hatt betydning for utsettelsen i Tromsø. Selskapet la fram blodrøde tall siste kvartal. Resultatet før skatt ble minus 1003 millioner kroner, blant annet som følge av tynnere ordrebøker og store nedskrivninger på spesialskip. Samme kvartal i fjor var tallet 83 millioner i pluss.

Aker Solutions beslutning synliggjør et større bilde. Idet oljeindustrien for alvor trakk nordover, la markedsutsiktene og mangelen på funn en demper på investeringene. Utsettelsen i Tromsø demper også forventningene til nye arbeidsplasser og oppbygging av kompetansemiljøer i Nord-Norge. Aker Solutions hadde som ambisjon å nå 300 ansatte i Tromsø i løpet av tre til fem år. Da bremsene ble satt på for nyansettelser i juni var tallet 100. Nordlendinger som ønsker seg oljebasert vekst bør ta et ønske om høy oljepris med i kveldsbønnen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse