Annonse
MER HYGGELIGE DAGER DA: OL-ilden som skal til Ungdoms OL på Lillehammer, ankommer Stortinget i desember 2015. Nå er regnskapet åpnet, og det viser store restaurantregninger, samt utstrakt forbruk av PR-tjenester. En amerikansk redaktør fikk 800.000 for å skrive om Ungdoms OL. Nå krever noen at idrettspresident Tom Tvedt (i midten) må gå av. Foto: Idrettsforbundet

Et IOC i miniatyr

Det begynner å ligne et IOC i miniatyr. Norges Idrettsforbunds festligheter under Ungdoms OL på Lillehammer og OL i Sotsji, har de samme karakteristiske trekkene som det olympiske pampeveldet: magemålet er fraværende og nøkternhet et fremmedord.

Det som skjedde i "smørebua" Norway House i Sotsji to år tidligere, er etter hvert godt kjent. Det nye er at Ungdoms OL på Lillehammer også ble en raus affære overfor mennesker med makt og innflytelse.

Det begynner å ligne et IOC i miniatyr. Norges Idrettsforbunds festligheter under Ungdoms OL på Lillehammer og OL i Sotsji, har de samme karakteristiske trekkene som det olympiske pampeveldet: magemålet er fraværende og nøkternhet et fremmedord.

Så sprakk da også representasjonsbudsjettet til NIF under Ungdoms OL så det holdt. Inne i dette budsjettet  ligger blant annet to middager hjemme hos stortingspresident Olemic Thommessen. Det er imidlertid noe uklart hvem som inviterte og var vertskap for kalaset. Var det idrettsforbundet, stortingspresidenten eller privatpersonen Thommessen? Det vi vet sikkert, er at NIF betalte regningen. Dette er en sammensausing av politisk elite, administrasjonseliten i idretten og makteliten forøvrig, slik vi også finner den i IOC.  

Hemmelighold er et annet utpreget trekk ved bestyrerne av internasjonal og nasjonal  idrett. Her hjemme har Norges Idrettsforbund (NIF) blitt tvunget fra skanse til skanse i en pinlig forestilling der noen faktisk trodde at reiseregninger og representasjon i tjeneste for NIF, var et privat anliggende. Kanskje ikke så rart, for slik har det vært i alle år. Det hele endte som kjent med en idrettspresident i knestående og “game over” for generalsekretæren. Og de lukkede regnskapene over restaurantregninger, representasjon, reiser og innkjøpte tjenester har avdekket en kultur som ligger flere maratonløp fra organisasjonens egne mål for sitt arbeide. Det skal nemlig preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd.

Media, spesielt VG, har vært en pådriver for mer åpenhet i NIF. Men også andre har markert seg. Lederen av Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, har vært en uredd kritiker av systemet. Lenge var han også ganske alene om å rette offentlig kritikk. Nå mener Bjørklund at tilliten er så tynnslitt at Tom Tvedt må gå av. For pengebruken under Ungdoms OL i 2016 er til syvende og sist hans ansvar.

Det som skjedde i “smørebua” Norway House i Sotsji to år tidligere, er etter hvert godt kjent. Det nye er at Ungdoms OL på Lillehammer også ble en raus affære overfor mennesker med makt og innflytelse. Ukulturen tyter ut når det kommer fram at NIF betalte redaktøren av magasinet “Around the rings” 800.000 kroner, for å skrive om arrangementet. Inne i prisen lå også reise på business class for redaktøren med frue, samt opphold i Norge.  “Around the rings” leses angivelig av IOCs medlemmer, og profilering her er visstnok et must hvis man går med ideer om å bli vertskap for de olympiske leker. Alt er til salgs i dette systemet. Og sånn kan en amerikansk redaktør hanke inn nesten en million norske idrettskroner.

For det var jo dette som var planen: Ungdoms OL skulle være vorspielet, og jazze opp stemningen for et OL i Norge. Jan Åge Fjørtoft, som sammen med blant andre Kjetil André Aaamodt og Bjørn Dæhlie var hyret inn for å jobbe med Ungdoms OL, fikk oppdraget fra NIF allerede i 2013, mens OL-drømmen i Oslo ennå levde i beste velgående.  For i overkant av 220.000 kroner skulle Fjørtoft høyne profilen på mesterskapet, slik han selv uttrykker det, samt skape en arena for internasjonale beslutningstakere.

Hvis man googler IOC kombinert med ordet corruption, kommer det opp nesten  400.000 resultater. Komiteen har lenge vært kjent for å være ganske så pill råtten. Korrupsjon og grådighet har fulgt i dens kjølvann i  årevis. Sære og rådyre krav fra enkeltmedlemmer overfor vertsbyene og de som gjerne vil bli det, hører med når IOC gjør sitt inntog. Man krever ikke bare å få møte presidenter og kongelige i vertslandet, man krever å bli behandlet som kongelig. IOC har satt i gang et arbeid for å få bukt med korrupsjonen, men det er langt opp og fram. Om det da i det hele tatt lar seg gjøre.  Forestillingene om at enkeltmedlemmer kan ta seg godt betalt under bordet, er godt innarbeidet ukultur og rutine blant mange av medlemmene.

Da statsminister Erna Solberg i oktober 2014 satte foten ned for OL i Oslo, etter at en splittet stortingsgruppe i Høyre sa nei, gjorde hun nasjonen en tjeneste. Spillet i kulissene for å få OL til hovedstaden hadde avslørt at vi har vårt å slite med, vi også. Allerede da var tilliten til landets idrettsledelse tynnslitt. Siden ble det bare verre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse