Annonse
FIKK NULL: Anne Helene Wiik i Skibotn i Troms straffes økonomisk av NAV, fordi hun tar seg av sin syke datter. Foto: Ann-Kristin Basma/Nordlys

La Anne Helene få hjelp

Anne Helene Wiik i Storfjord er offer for et iskaldt NAV-system.

Nordlys kunne tidligere denne uka fortelle historien om Anne Helene Wiik (64) i Storfjord kommune, og hennes erfaringer med NAV-systemet. Wiik jobber som resepsjonist ved Skibotn helse og rehabilitering, i en stilling som utgjør 30,5 timer i uka.

I likhet med mange andre ble hun permittert i mars da koronakrisen inntraff i midten av mars, og samfunnet ble stengt ned. Etter at perioden med lønnskompensasjon gikk ut i april trodde hun at hun skulle få dagpenger.

I stedet fikk hun kroner null i utbetaling fra NAV. Årsak: Hun hadde oppgitt på meldekortene til NAV at hun har omsorgsjobb 18,75 timer i uka for å ta seg av sin alvorlig syke datter. Ettersom dette utgjør mer enn 60 prosent av arbeidstiden i jobben hun ble permittert fra ved rehabiliteringssenteret, så får hun i henhold til NAV sine regler ikke utbetalt dagpenger.

Dette er kjernen på det som er galt med NAV. Et system er ikke designet for alle enkeltsaker. Når systemet åpenbart ikke fungerer, gjelder det å bruke sunn fornuft. Men det viser seg gang på gang at denne balansegangen er noe NAV ikke behersker. I stedet pleier NAV å trekke frem sitt eget skjold; som er et iskaldt millimeter-byråkrati.

Når det gjelder Wiik i Skibotn er situasjonen denne: En omsorgsfull mor blir hardt straffet fordi hun i tillegg til sin egentlige jobb i samfunnet, gjør en uvurderlig jobb for sin syke datter. En jobb som ville kostet samfunnet og fellesskapet mye mer - hvis noen andre enn moren skulle lønnes for å gjøre den. Alle hennes forsøk på å bli hørt hos NAV, har vært mislykket. Hun beskriver et ugjennomtrengelig system, der hun føler seg maktesløs, som en kasteball.

På grunn av den økonomiske belastningen, har Wiik måttet kontakte banken for å be om avdragsbetaling på gjeld. I tillegg har hun vært tvunget til å ta av egne oppsparte midler.

Saken er opprørende, av flere grunner. Først og fremst fordi Wiik og hennes familie åpenbart blir økonomisk skadelidende. Dernest fordi saksbehandlingen i NAV kan skremme andre fra å påta seg ansvar og omsorgsoppgaver for sine nærmeste pårørende. Det vil enkeltmennesker og samfunnet tape på.

Her må NAV legge prestisjen til side. Finn en løsning for Anne Helene Wiik. Og la det skje raskt.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse